Torta z jagodami in mileramom
Torta in pika.
Če se ti zalušta torte, nikar ne čakaj na rojstni dan, diplomo, birmo ali podoben mejnik. Razlogov za pripravo pomladne torte s sočnim biskvitom, bogato mileram kremo in jagodnim želejem je nemalo, za izgovore pa nikar ne troši energije.
Če ima slučajno kdo kaj proti, pa ostane brez kosa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Sestavine
Biskvit:
3 jajca
60 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
60 g moke
3 žlice mleka
Krema:
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega pudinga
500 mleka
140 g Dr. Oetker Sladkega prahu
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
400 g milerama
8 listov Dr. Oetker želatine
250 ml sladke smetane za stepanje
Jagodni žele:
250 g zamrznjenih jagod
3 listi Dr. Oetker želatine
1-2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Te količine so namenjene torti s premerom 24 ali 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Klasičnega biskvita se loti klasično – najprej loči rumenjake in beljake treh jajc.
- Prve skupaj s 60 g sladkorja in vrečko vanilin sladkorja penasto prebutaj, beljake pa premlati v čvrst sneg.
- K rumenjakom zlij 3 žlice mleka in vsuj presejano moko, nato pa jih premešaj.
- Na koncu vmešaj še sneg iz beljakov.
- Na dno pekača s snemljivim obodom položi papir za peko in vanj zlij maso za biskvit.
- Za 15 – 18 minut ga pospravi v pečico, segreto na 180 ºC.
Krema:
Namig: v kremi lahko namesto pudinga uporabiš tudi Galetto. V takem primeru jo le minutko mešaj s hladnim mlekom, želatino pa stopi posebej.
- V hladni vodi namoči 8 listov želatine.
- V 200 ml hladnega mleka z metlico vmešaj 2 vrečki vanilijevega pudinga, 140 g sladkega prahu in vrečko vanilin sladkorja.
- Preostalih 300 ml mleka zavri, nato vanj z metlico vmešaj pudingovo zmes.
- Kozico vrni nad ogenj in mešaj, da se puding zgosti.
- Liste želatine ožemi in jih vrzi v puding, nato ga mešaj, da se želatina povsem raztopi.
- Še vroč puding prenesi v posodo, k njemu pa primešaj 400 g milerama.
- V drugi posodi stepi 250 ml sladke smetane za stepanje v stepeno smetano.
- Smetano s spatulo vmešaj v kremo.
Tortogradnja:
- Biskvit postavi na tortno podlago in ga na tanko premaži z jagodno marmelado.
- Okoli njega zategni tortni obroč, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- V model stresi kremo ter jo pogladi in poravnaj.
- Nadebudno torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Jagodni žele:
- V hladni vodi namoči 3 liste Dr. Oetker želatine, da se napojijo.
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih jagod in 1-2 žlici sladkega prahu.
- Jagode segrevaj, da se zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- Dodaj ožeto želatino in mešaj, da se povsem raztopi.
- Jagodna osnova naj se malce ohladi, nato pa jo prelij po strjeni kremi.
- Torto vrni v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, priporočava pa, da tam ždi do naslednjega dne.