Torta z jabolki, penino in belo čokolado
Juhuhu, božič je tu!
Božič je tu, kar pomeni, da gostiš Božička, ki pa je že pregovorno sladkosned. Pregrizel se ti je čez vse bombone in prigrizke, zato potrebuješ nekaj konkretnega za njegov apetit.
Ker je danes res svečan dan, lahko z Božičkom nazdraviš kar s kosom torte z jabolki, penino in belo čokolado.
V vanilijevem biskvitu se skriva:
3 jajca
150 g sladkorja
2 žlički vanilijeve paste ali dva stroka vanilije
80 g masla
1 žlička pecilnega praška
150 g moke
1 dl mleka
Bogata krema iz penine vsebuje:
5 rumenjakov
250 ml penine
2 žlici limoninega soka
80 g sladkorja
100 g bele čokolade
6 listov želatine
3 dl sladke smetane
Jabolčni žele:
2 jabolki
2,5 dl jabolčnega soka
4 listi želatine
Maslena krema:
200 g sladkorja v prahu
70 g masla
žlica mleka
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Poleg 20 cm pekača za biskvit potrebuješ še enega 18 cm za jabolčno-želejasti disk, ki spada na sredino torte.
[adinserter block=”1″]
Skrivni žele:
Ta tortica v sebi skriva sladko skrivnost v obliki diska iz jabolčnega želeja. Zanj najprej olupi in nakockaj obe jabolki. V jabolčnem soku jih skuhaš do mehkega, nato dodaš namočene in ožete liste želatine. Ko se želatina povsem raztopi, zliješ jabolčno zmes v manjši tortni pekač – midva sva uporabila takega s premerom 18 cm. Za hitro strjevanje priporočava uporabo zamrzovalnika.
Biskvit:
Jajca razbij, rumenjake in beljake pa loči. Rumenjake in sladkor penasto pretepi, dodaj vanilijevo pasto ali semena vanilijevih strokov ter stopljeno maslo in mleko. Sestavine dobro premešaj, nato pa k njim vsuj moko, zmešano s pecilnim praškom. Beljake prebutaj v čvrst sneg in jih primešaj k ostalim sestavinam.
MIdva imava tri enake pekače, zato sva vse tri biskvite spekla naenkrat. V vsak pekač, premazan z maslom in pokrit s papirjem za peko, vlij tretjino mase. Biskvitki se pečejo 10 minut pri 180 ºC.
Krema:
Rumenjake, sladkor in limonin sok z metlico nenehno stepaj nad soparo, da se zgosti in posvetli. Vmešaj penino, nato pa dodaj namočeno in ožeto želatino ter nalomljeno belo čokolado. Mešaj, dokler se čokolada ne raztopi, nato posodo odstavi in počakaj, da se krema ohladi do mlačnega.
Medtem, ko potrpežljivo čakaš na kremo, premlati 300 ml sladke smetane do čvrstega. Ko je krema mlačna, ji s spatulo primešaj sladko smetano.
Ko se želejasti frizbi strdi, namoči prvi biskvit in ga vrzi nanj. Premaži ga s polovico kreme, ki jo pokriješ z drugim namočenim biskvitom. Na vrsti je druga polovica kreme, v najvišje nadstropje pa spada še zadnji biskvit.
Danes mora biti torta svečano oblečena, zato ji priskrbi pokrivalo iz nežne maslene kreme. Maslo in sladkor stepaj do puhastega, nato dodaj žlico mleka in vse skupaj dobro zmešaj. Z dobljeno svilnato kremo premaži torto.
Torto vsaj za 6 ur pospravi v hladilnik, še bolje pa, če v njemu počaka celo noč.
Ko pred Božička prikotališ to praznično torto, si prične hohotaje vihati brado, kar je očitni znak, da jo bo hipoma napadel.
In glej ga zlomka, ravno to radodarni mož stori! Kar tako zagrize vanjo in se s polnimi usti penine smeje in veseli.
Vesel božič!
Jabolcni disk – jabolka naribas kot za cezano, ali prav na kockice in se potem tudi v torti cutijo koscki?!
Jabolka se nareže na mini kockice, ki v soku postanejo mehke in se jih potem ne čuti v tortici. Lp, Midva:)
A lahko jabolka nadomestim raje z marelicami?
Predvidevam, da bi šlo?
Hkrati me zanima, s čim bi še lahko nadomestila to masleno kremo, morda z belo čokolado stopljeno????
Tjaša,
za žele lahko brez težav uporabiš marelice.
Maslena krema je super, ker z njo lahko lepo oblečeš torto. Stopljena bela čokolada ne bo nikoli tako lepo poravnana. Morda s stepeno smetano?
LP, Midva
Živjo, mene pa zanima ali so sestavine za biskvit napisane za en biskvit, ali iz teh sestavin dobim tri biskvite ven?
Hvala.
Darja
Darja,
sestavine so napisane za vse tri biskvite – ko zmešaš maso, jo razporediš na tretjine.