Torta z arašidovim maslom, slanimi prestami in browniji
Druščina odličnega okusa
Kaj hudimana pa je to? Torta z vkup nametanimi okusi, ki nima ne repa ne glave? Ne, z vseh vetrov nabrane sestavine namreč tvorijo pravo harmonijo okusov – piškotno dno z zdrobljenimi slanimi presticami predstavlja v sladicah čislano slano komponento in kontrast kremi z arašidovim maslom in koščki sočnih brownijev. Dol cedeči se čokoladni preliv pa je pika na i tako za izgled kot za okus te torte, ki ne potrebuje peke.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
PIškotno dno:
100 g maslenih piškotov
50 g slanih prestic
80 g masla
Krema:
500 g maskarpone sira
200 ml sladke smetane
6 listov želatine
3 zvrhane žlice neslanega arašidovega masla
5 žlic sladkorja v prahu (oz. po okusu)
150 g mehkih brownijev
Preliv:
100 g mlečne čokolade
60 g temne čokolade
100 ml sladke smetane
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Prestice in piškote zmeljemo v sekljalniku.
- Dodamo stopljeno maslo in dobro pomešamo.
- Na tortno dno postavimo obroč za torte in ga nastavimo na premer 20 cm.
- Po notranji strani obroča namestimo trak acetatne folije.
- V tako postavljeni model stresemo piškotno zmes in jo potisnemo ob dno ter jo poravnamo in pogladimo.
Krema:
- V posodo stresemo maskarpone in sladkor v prahu. Premešamo z električnim mešalnikom.
- Dodamo arašidovo maslo in premešamo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napoji.
- Želatino ožamemo in jo povsem stopimo v kozici nad srednjim ognjem.
- Želatino električno primešamo v nastajajočo kremo.
- Sladko smetano pretepemo v stepeno smetano in jo s spatulo nežno primešamo h kremi.
Tortogradnja:
- Na piškotno dno nanesemo približno tretjino kreme in jo na hitro poravnamo.
- Po kremi potresemo pol brownijev, natrganih na bolj ali manj velike kose.
- Na vrsti je druga tretjina kreme, nato spet browniji in na koncu, seveda, zopet krema.
- Tokrat kremo natančno poravnamo in pogladimo.
- Nadebudno tortico postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Preliv:
- V kozico nalomimo mlečno in temno čokolado ter prilijemo 100 ml sladke smetane.
- Čokoladno zmes segrevamo toliko časa, da postane žametna, na spregled pa ni niti koščka čokolade.
- S torte odstranimo obroč in acetatno folijo.
- Čokoladno zmes zlijemo po vrhu torte in jo pogladimo, ob tem pa poskrbimo, da je nekaj steče tudi čez rob.
- Torto okrasimo z arašidi in malimi slanimi prestami.
- Torto postavimo nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi, nato jo lahko ponosno postrežemo.
Katere brownije ste uporabili? Doma narejene ali se jih da tudi kupiti?
Hvala in lp.
Kupljeni brovnji od Milke.