Torta panna cotta z borovnicami
Z lahkoto te navduši
Veliko poletnih tortic se veselo ponaša z dejstvom, da za njihovo pripravo ni potrebno nadlegovati pečice. Tudi tale tortica je taka – gre za dve plasti panakote, pod katerima pa ni nikakršne biskvitne ali piškotne podlage.
Kot se za panakoto spodobi, se tudi ob kosu te torte postreže vroč borovničev preliv.
Če za sladkanje torte uporabiš Dr. Oetker Sweet zero, si lahko brez slabe vesti odsekaš zajetno kajlo ali tri.
Nepoboljšljivo sladkosnedi pa kar mirno uporabite navaden sladkor – en košček torte pa res ni bav-bav 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Prva plast:
500 ml sladke smetane
3-4 žlice Dr. Oetker Sweet zero
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
6 listov Dr. Oetker želatine
1 žlička Dr. Oetker Citro limonine arome
Druga plast:
250 g zamrznjenih gozdnih borovnic
500 ml sladke smetane
6 listov Dr. Oetker želatine
6-8 žlic Dr. Oetker Sweet zero
Za povrh:
250 g ameriških borovnic
Preliv:
250 g zamrznjenih gozdnih borovnic
2-3 žlice Dr. Oetker Sweet zero
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Priprava obroča:
- Obroč za torte nastavi na premer 22 cm.
- Odreži večji trak prozorne folije za živila in jo povezni čez obroč.
- Ob robu obroča folijo nategni in stisni skupaj, da dobiš napeto opno kot pri bobnu.
- Obroč obrni, da plast s folijo gleda navzdol in ga postavi na podstavek za torte.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
Prva plast:
- V kozico vlij 250 ml sladke smetane in dodaj 3-4 žlice Sweet zero (ali sladkorja), 1 žličko vanilijeve paste in 1 žličko limonine arome.
- Kozico pristavi nad ogenj, nato smetano segrevaj do vretja.
- 6 listov želatine zalij s hladno vodo in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Z metlico premešaj, da se vsa želatina stopi, nato zmes ohladi na sobno temperaturo.
- Preostalih 250 ml sladke smetane stepi, nato k njej nežno s spatulo primešaj zmes iz kozice.
- Dobljeno kremo vlij v tortni obroč in jo poravnaj.
- Nastajajočo tortico postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Druga plast:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih borovnic in jih zasuj s 3-4 žlicami Sweet zero (ali sladkorja).
- Kozico pristavi nad ogenj in segrevaj, da se borovnice zmehčajo. Spasiraj jih.
- 6 listov želatine zalij s hladno vodo in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Z metlico premešaj, da se vsa želatina stopi, nato zmes ohladi na sobno temperaturo.
- 500 ml sladke smetane zasuj s 3-4 žlicami Sweet zero in stepi, nato k njej nežno s spatulo primešaj še zmes iz kozice.
- Dobljeno kremo vlij v tortni obroč in jo poravnaj.
- Torto vrni v hladilnik za vsaj 3 ure.
Za povrh:
- S torte odstranimo obroč, acetatno folijo in prozorno folijo.
- Po vrhu torte razporedimo ameriške borovnice.
Preliv:
- V kozico stresemo 250 g zamrznjenih borovnic in jih zasujemo s 3-4 žlicami Sweet zero.
- Kuhamo jih do mehkega, nato jih spasiramo.
- Kos tortice postrežemo z vročim borovničevim prelivom.
Pozdravljena,
kako odstranita prozorno folijo izpod torte?
Te čarovnije si nikakor ne znam predstavljati 🙂
Pozdravljena! Enostavno, tortica je tako čvrsta, da jo lahko primete z celo dlanjo v roko z drugo roko pa si pomagate odstraniti folijo😉 Lp, Midva:)
Živijo,
kje lahko kupim tako lep podstavek(stojalo) za torto? Hvala vnaprej. Tudi recept bomo sprobali. 🙂
Zdravo. Podstavek je iz spletne trgovine vivre.si
Pozdravljeni,
Danes sem naredila to tortico in me zanima koliko časa mora biti v hladilniku?
Zdravo:) 6 urc lahko pa vrjetno tudi kakšno urco manj😉