Torta jelenček z belo čokolado
Božičkov sladki pomagač
Kadar želiš zbrane osupniti ne le z okusom, temveč tudi z izgledom torte, se splača biti kreativen. Ko postrežeš sočno biskvitno torto z belo čokolado, oblečeno v prikupnega jelenčka, se vzdušje v hipu naelektri.
Kljub impozantnemu izgledu je priprava jelenčka pravzaprav enostavna. Za biskvite namreč uporabiš Dr. Oetker mešanice za biskvit, s katerimi je ustvarjanje mačji kašelj. Med plastmi sočnega biskvita pa ležerno uživa krema iz bele čokolade.
Ta tortica je res posladek za vse ljubitelje dobrega biskvita.
Kot pri ostalih umetnostih, velja tudi v peki poseči le po vrhunskih orodjih. Uporaba Dr. Oetker izdelkov pripravo take torte močno olajša.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Čokoladni biskvit:
1 Dr. Oetker mešanica za čokoladni biskvit
3 jajca
70 ml mleka
120 ml sončničnega olja
Vanilijev biskvit:
1 Dr. Oetker mešanica za vanilijev biskvit
3 jajca
80 ml mleka
160 ml sončničnega olja
Krema iz bele čokolade:
500 g maskarpone sira
180 ml sladke smetane
250 g bele čokolade
Maslena krema:
250 g masla sobne temperature
120 g Dr. Oetker sladkega prahu
2 žlici mleka
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Ostalo:
mleko za navlažitev
jagodna marmelada
Okrasitev:
Dr. Oetker fondant Dekor beli
Dr. Oetker barva za jedila – črna
Dr. Oetker barva za kolače – rdeča
120 g zmehčanega masla sobne temperature
60 g Dr. Oetker Sladkega prahu
Dr. Oetker roza dekor
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Čokoladni biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Vso mešanico za čokoladni biskvit stresi v posodo in dodaj 3 jajca, 70 ml mleka in 120 ml sončničnega olja.
- Premešaj, nato z električnim mešalnikom miksaj 2 minuti.
- Čokoladno zmes vlij v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Peci ga 35-40 minut pri 180 °C.
- Da je biskvit pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Vanilijev biskvit:
- Vso mešanico za vanilijev biskvit stresi v posodo in dodaj 3 jajca, 80 ml mleka in 160 ml sončničnega olja.
- Premešaj, nato z električnim mešalnikom miksaj 2 minuti.
- Vanilijevo zmes vlij v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Peci ga 35-40 minut pri 180 °C.
- Da je biskvit pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Krema iz bele čokolade:
- V kozico vlij 180 ml sladke smetane in nalomi 250 g bele čokolade.
- Nad nizkim ognjem med občasnim mešanjem segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- Kozico odstavi in pusti, da se zmes ohladi na sobno temperaturo.
- Ohlajeno zmes primešaj k 500 g maskarpone sira.
Tortogradnja:
- Obema ohlajenima biskvitoma odreži štrleč vrh hribčka in ju razpolovi.
- Prvi vanilijev biskvit postavi na tortno dno in okoli njega zategni tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Biskvit izdatno namoči s 15-20 žlicami mleka in ga premaži z 2 žlicama jagodne marmelade.
- Na biskvit nanesi tretjino kreme.
- Postopek ponovi še s preostalimi biskviti in kremo – od spodaj navzgor se biskviti zvrstijo tako: vanilijev-čokoladen-vanilijev-čokoladen.
- Sestavljeno tortico za vsaj 6 ur postavi v hladilnik, še bolje pa, če jo tam pustiš kar čez noč.
Maslena krema:
- V posodo čmokni 250 g dobro zmehčanega masla sobne temperature in ga zasuj s 120 g sladkega prahu.
- Dodaj 1 žličko vanilijeve arome in 2 žlici mleka, nato vse skupaj zmiksaj v penasto zmes
- Torto v celoti enakomerno premaži z masleno kremo.
- Površine poravnaj z vročim paletnim nožem.
- Torto postavi v hladilnik, da se maslena krema strdi.
Okrasitev – fondant:
- Suho in čisto delovno površino potresi s sladkorjem v prahu.
- 700 g fondanta razvaljaj v krog s premerom 45 cm.
- Z valjarjem ga prenesi na sredino torte, ki jo nato oblečeš.
- Fondant se mora tesno prilegati – vse gube odstrani z glajenjem.
- Štrleči fondant na dnu torte odeži.
- Iz preostanka fondanta jelenčku ustvari nujne naglavne organe: smrček, oči in ušesa.
- Za smrček obarvaj fondant rdeče barve in ga oblikuj v krogec.
- Za oči obarvaj fondant v črno in ga posvaljkaj v tanke črvičke, iz katerih oblikuješ vesele in zaprte oči.
- Ušeska naj bodo bele barve, oblikuj pa jih iz dveh napihnjenih trikotnikov, ki ju malce uvihaš navznoter.
Okrasitev – lasje:
- Za bujno pričesko potrebuješ masleno kremo.
- 120 g zmehčanega masla zasuj s 60 g sladkega prahu.
- Dodaj kanec rdeče barve za kolače, nato pa električno miksaj do puhaste zmesi.
- Z dresirno vrečko na jelenčka nanesi frizuro.
- Po čupci potresi roza dekor.
Okrasitev – rogovje:
- Preostane ti le še jelenov razpoznavni znak – rogovje! Priloženo prilogo sprintaj in jo nalepi na debelejši in trši papir. Iz papirja izreži oba roga in ju poljubno okičaj.
PRILOGO PRENESI TU: KLIK! - Nalepi ju na dve palčki, ti pa zapiči jelenčku za ušesi.
Jelenji tek!