Testenine iz enega lonca v kremni omaki s piščancem
Bližnjica, v kateri se uživa počasi
Ja, ja, saj veva – čez vikend naj bi namenili en kup energije za počasno pripravo kosila, ki mora zavzeti vsaj tričetrt kuhalnih površin in celo dopoldne.
A kaj, ko se nam včasih preprosto požvižga za tako kuhinjsko dolgovezenje, saj nas vleče na obisk, izlet ali pa na kaj tretjega.
V takih primerih nam za potešitev družne lakote ni potrebno užgati bližnjice do prvega kebaba ali bureka – odlično in bogato kosilo lahko pripravimo v slabe pol ure, obenem pa se izognemo gori umazane poseode, saj pri temu umažemo le en pisker.
Te testenine iz ene kastrole se ponašajo z ekstremno kremnostjo, ki pa je tokrat na račun kremnega sira in grškega jogurta, saj v njih ni smetane ali masla.
Piščanček, paprika in sušeni paradižniki pa poskrbijo za slasten okus te kremne gmote.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
400 g testenin (npr. fusilli – svedrčki)
500 g piščančjega fileja
1 čebula
3 stroki česna
100 g kremnega sira
170 g grškega jogurta
70 g sira cheddar
1 rumena paprika
30 g sušenih češnjevih paradižnikov
2 vejici timijana
2 žlici olja
1 liter kokošje jušne osnove
sol
poper
Postopek:
- Čebulo in česen na drobno nasekljamo, papriko pa narežemo na majhne kocke.
- Piščančji file narežemo na majhne kocke, nato ga posolimo in popopramo.
- Širšo posodo dobro segrejemo in vanjo vlijemo dve žlici olja.
- Ko se olje segreje, na njej na hitro popečemo najprej eno polovico piščančjih kock, nato pa še drugo. S tem preprečimo preveliko gužvo v kastroli, ki bi privedla do padca temperature in uhajanja vode iz mesa, kar bi botrovalo žvečljivi teksturi.
- Vsako rundo med občasnim mešanjem pečemo 1-2 minuti nad visokim ognjem – toliko, da se kocke zlatorjavo zapečejo.
- Popečene koščke piščanca stresemo na krožnik, v posodo pa dodamo čebulo in zmanjšamo ogenj.
- Čebuli dodamo ščepec soli in jo med občasnim mešanjem počasi pražimo približno 10 minut. Pazimo, da se ne prismodi.
- Dodamo na drobno nasekljan česen, sesekljane sušene paradižnike in listke timijana.
- Pražimo kako minuto, da česen zadiši.
- Prilijemo liter kokošje jušne osnove ali pa liter vode in dve kokošji jušni kocki.
- Počakamo, da voda zavre, nato v posodo vrnemo piščančje koščke in dodamo narezano papriko.
- Osnova naj se kuha 8 minut, nato v posodo stresemo testenine.
- Posodo pokrijemo, testenine pa med rednim mešanjem kuhamo 12-17 minut.
- Zadnjih nekaj minut jih kuhamo odkrite.
- Ko so testenine skuhane “al dente”, ogenj zmanjšamo in vanje primešamo kremni sir in nariban cheddar.
- Posodo odstavimo, v testenine pa primešamo še 170 g grškega jogurta.
- Premešamo in poskusimo ter solimo in popramo po okusu.
V katerem koraku se doda paradiznik?
Ana,
nekako je v postopku ušel sušen paradižnik. Doda se ga s česnom – sva dopisala. Hvala!