Svinjski medaljoni v poprovi omaki
V njih se zakadiš kot svinja v koruzo
Svinjska ribica je odlična za pripravo medaljonov, saj je ravno pravšnje oblike – je dolga in enakomerno debela. Seveda odličen okus in legendarna mehkoba pripomoreta k temu, da se medaljoni lahko brez težav znajdejo tudi na malo bolj slavnostno pogrnjeni domači mizi.
Do mehkih in okusnih medaljonov ter do obvezne slastne omake pa pot ni tako strma, kot bi si kdo mislil. Potrebujemo le dobro meso (midva vedno priporočava slovensko) in pol ure časa.
Priporočava, da ob medaljončkih postrežeš mehke, a hrustljave BUČNE KROKETE.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
500 g svinjske ribice
1 žlica moke
250-300 ml jušne osnove
2 žlici masla
1 žlica zelenega popra
2 vejici timijana
poper
sol
Postopek
Priprava:
- Svinjsko ribico splaknemo pod tekočo vodo in ga osušimo s papirnato brisačko.
- Z ostrim nožem z ribice odstranimo srebrno kožico – noževo konico zapičimo skozi kožico pri površini mesa in z dolgim gibom odrežemo trak tega tkiva. Na tak način nadaljujemo, da odstranimo vso kožico, ki se med peko ne bi zmehčala.
- Ribico narežemo na enako debele medaljone, približno 2 cm.
- Medaljone posolimo in popopramo z obeh strani.
- Večjo ponev pristavimo na srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo 2-3 žlice rastlinskega olja.
- Ko se olje segreje, v ponev zložimo polovico medaljonov. Ponve ne smemo prenatrpati, drugače bo njena temperatura preveč padla, medaljoni pa bodo žalostno nezapečeni.
- Medaljone pečemo na vsaki strani 2-3 minute, da se lepo zlatorjavo zapečejo.
- Pečene medaljone prestavimo na krožnik in jih pokrijemo z aluminijasto folijo, nato pa postopek ponovimo še z drugo rundo medaljonov.
- Ko so vsi medaljoni pečeni, v ponev vržemo 1 žlico masla in počakamo, da se raztopi.
- Dodamo 1 žlico moke, ki jo ob neprestanem mešanju temno popražimo.
- V ponev vlijemo jušno osnovo, vržemo vejici timijana in stresemo 1 žlico vloženega zelenega popra.
- Vse skupaj kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti.
- V omako vmešamo še drugo žlico masla in jo solimo po okusu ter popopramo s sveže strtim poprom.
- Medaljone vrnemo v omako in jih segrevamo kako minutko, nato pa postrežemo.
1 Response
[…] Ti kroketi se odlično podajo k mesnim jedem z veliko slastne omake, kot so SVINJSKI MEDALJONI V POPROVI OMAKI. […]