Svinjska pečenka z gorčično-medeno glazuro
Ko ti prase ukrade dih
Če želimo, da se bo o naši božični pečenki govorilo vse do velike noči, je potrebno zavihati rokave. Postavimo si izziv in pripravimo atraktivno pečenko iz svinjske zarebrnice, ki bo paša tako za oči kot brbončice.
Res je, da je za to pečenko potrebno nekaj več natančnega opletanja z nožem, a je končni rezultat vreden vsake vložene minute.
Svinjski kare se med kuho rad spremeni v suho žagovino, kar preprečimo z daljšim namakanjem v slanici. Gorčično-medena glazura pa sede na sočno in nesramno mehko meso kot Božiček na sani.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Pečenka za 6-7 oseb:
1,2 kg svinjskega kareja (zarebrnice) v kosu s kostjo
bombažna vrvica
Slanica:
1500 ml vode
500 ml jabolčnega soka
2 žlici soli
2 žlici rjavega sladkorja
1 žlica črnega popra
1 žlica rdečega popra
3 lovorjevi listi
Glazura:
2 žlici polnozrnate gorčice
2 žlici navadne gorčice
2 žlici jabolčnega soka
2 žlici medu
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
Nakup mesa:
Za svinjsko pečenko moramo obvezno stopiti do oddelka mesnice in izraziti svoje želje: potrebujemo kos svinjskega kareja s kostjo, debelina mesa mora biti enakomerna po celotni dolžini pečenke, kosti pa morajo biti približno enako dolge. Najpomembneje je, da mesar med rebri prereže vzdolžno kost, da lahko končano pečenko sploh narežemo na kotlete.
Slanica:
- Vse naštete sestavine za slanico zmešamo v veliki plastični posodi s pokrovom.
- Pečenko potopimo v slanico, posodo pokrijemo in jo za 8-24 ur postavimo v hladilnik.
Priprava mesa:
- Ko je slanega namakanja konec, slanico zavržemo, meso pa osušimo s papirnatimi brisačami.
- Nič več ne odlašajmo, temveč se lotimo rezanja.
Za lepo pečenko je potrebno:
- Odstraniti del mesa, ki leži na vrhu kareja, loči pa ju plast maščobe. Če z nožem sledimo tej maščobni plasti, lahko brez težav odstranimo ta del mesa in tako odkrijemo kosti.
- Izrezati meso, ki se nahaja med štrlečim delom kosti, z razgaljenih kosti pa z rezilom postrgati preostalo meso in ostalo tkivo.
- S kareja odrezati odvečno maščobo in vezivna tkiva.
- Med vsakim parom reber napeljati bombažno vrvico in jo trdno zavezati okoli kareja. Tako bo naša pečenka dobila enakomerno in lepo zaobljeno obliko.
Ker je za našteto potrebno kar nekaj spretnosti z nožem, lahko za pomoč zaprosimo na mesnici ali pa pripravimo pečenko iz kareja brez kosti.
Peka:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Meso premažemo z oljem in ga natremo s soljo in poprom.
- Pečenko postavimo v visok pekač in jo skrijemo v ogreto pečico.
- Čas peke je odvisen od velikosti pečenke – v vsakem primeru jo pečemo najprej 15 minut pri 200 °C, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C. Na vsakih 500 g mesa nato pečemo 25 minut, kar je v najinem primeru pomenilo 1 uro – skupaj 1 uro in 15 minut.
- Še bolje pa je, da pečenost preverimo s termometrom – ta mora za sočno in ravno prav pečeno meso na sredini pečenke pokazati med 65 in 70 °C.
- Prvih 15 minut peke pustimo pečenko pri miru, nato pa jo vsakih 10-15 minut premažemo z gorčično glazuro.
- Po koncu peke meso prenesemo na rezalno desko in ga pustimo 10 minut, da pride k sebi.
- V pekač zlijemo tri žlice vroče vode in z dna postrgamo ostanke peke. To zlijemo v kozico in skupaj s preostalo glazuro nad srednjim ognjem pokuhamo v omako.
Ko se na praznično mizo prikotali sveže pečena svinjska pečenka, se čas ustavi, vsa pozornost pa se zbere na postavnemu kosu mesa, iz katerega štrlijo kosti.
Pečenko narežemo na debele kotlete, zraven pa postrežemo gorčično-medeno omako.
Svinjski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!