Strjenka z malinami in maskarpone sirom
Aaaa! Le še 3 dnevi do božiča!
Čas in zahtevnost priprave tele strjenke sta obratno sorazmerna njenemu prijetnemu okusu in atraktivnemu izgledu.
Pripraviš jo pičlih 20 minutah, nato pa se lahko v miru posvetiš božičnim filmom. Vseeno jo potem lahko ponosno postaviš na božično mizo, pa ne bo nihče posumil v tvojo lenobo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine za strjenko:
700 ml sladke smetane
250 g maskarpone sira
1 vanilijev strok
3 zvrhane žlice sladkorja v prahuc
9 listov želatine
125 g svežih malin
8 savoiardi (baby) piškotov
Preliv:
200 g zamrznjenih malin
2 žlici sladkorja
Midva sva strjenko pripravila v modelu za kruh z večjimi dimenzijami 24 x 11 x 7 cm (d x š x v).
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Strjenka:
- V kozico zlij smetano in stresi sladkor.
- Vanilijev strok razpolovi in z noževim rezilom postrgaj semena. V kozico vrzi tako polovici stroka kot semena.
- Kozico pristavi na srednji ogenj, počakaj, da smetana zavre, nato jo odstavi.
- Odstrani vanilijev strok.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v smetano. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Smetano ohladi do mlačnega, nato k njej primešaj maskarpone.
- Dobljeno zmes zlij v model za kruh.
- V bazen s smetanasto zmesjo lepo razporedi in potunkaj sveže maline.
- Po vrhu razporedi savoiardi piškote, da prekriješ celo površino.
- Model postavi v hladilnik vsaj za 3 ure, da se strjenka strdi.
- Ko napoči čas, piškote na vrhu modela namoči z nekaj žlicami mleka.
- Strjenka verjetno ne bo želela prostovoljno čmokniti iz modela. Nekajkrat užgi po njem ali pa ga spusti z višine 5 cm. Če tudi to ne pomaga, v kuhinjskem koritu pripravi kopel z vročo vodo in vanjo namoči model s strjenko – pazi, da voda ne gre čez rob. Namakanje naj ne traja dlje od 10-15 sekund, saj se bo drugače strjenka žalostno stopila.
- Okrasi jo s poljubnimi piškoti in okraski.
Preliv:
- Maline in sladkor stresi v kozico in jih segrevaj, dokler se povsem ne zmehčajo.
- Fino jih spasiraj s paličnim mešalnikom
- Malinov preliv po želji precedi, da se znebiš pešk.
Od lične in odlične strjenke odsekaj en kos in ga prelij s še vročim prelivom.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena.
Mascarpone vmesamo ročno verjetno?
Ursa,
tako je 🙂
LP, midva