Špinačni žličniki v hrenovi omaki s šunko
Uživajmo pomlad s polno žlico!
Na papirju se zdi kombinacija sestavin tele pomladne poslastice povsem logična, le vkup jih je potrebno nekako spraviti. Zeleni špinačni žličniki so blagega okusa in prijetne teksture, a se vseeno pogumno postavijo po robu drzni hrenovi omaki, v kateri plavajo kocke odlične prekajene šunke.
Ta enostavna jed je kot nalašč za likvidacijo velikonočnih ostankov, a je vseeno dovolj samosvoja, da jo ušpičimo mimo vseh praznikov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Sestavine
Žličniki:
250 g skute
1 jajce
pol žličke soli
četrt žličke česna v prahu
150 g špinače
5-6 žlic moke
Omaka:
250 ml sladke smetane
3 topljeni sirčki
2 žlički hrena s smetano
poper
sol
150 g kuhane prekajene šunke
Postopek
Omaka:
- Kuhano šunko narežemo na majhne kocke.
- V ponev vlijemo smetano in dodamo topljene sirčke.
- Nad srednjim ognjem segrevamo, da se sir raztopi, nato dodamo hren s smetano in kocke šunke.
- Kuhamo nekaj minut, da se omaka malce zgosti, nato jo popopramo in posolimo po okusu.
Žličniki:
- Špinačo potopimo v lonec z vrelo vodo in jo kuhamo 2 minuti.
- Odcedimo jo in takoj ohladimo pod tekočo hladno vodo.
- Blanširano špinačo močno ožamemo, da se znebimo odvečne vode.
- Špinačo drobno sesekljamo in jo zmešamo z jajcem in s skuto.
- Primešamo česen v prahu in pol žličke soli.
- K zeleni zmesi stresemo pet žlic moke. Če je zmes preredka, dodamo žlico več.
- Zavremo velik pisker dobro osoljene vode.
- Z eno žlico pograbimo za pol žlice mase in jo z drugo žlico oblikujemo v žličnik.
- Žlico z žličnikom potunkamo v krop, da ta odplava in se lotimo naslednjega.
- Ko žličniki priplavajo na vrh, jih pustimo še dobri dve minuti, nato jih prenesemo na krožnik.
Postrežba:
- Špinačne žličnike postrežemo z bogato mero hrenove omake, na koncu pa po njej potresemo še sveže strt poper.