Pečen ribji file v kremni limonini omaki
Avtopilot do prave poslastice
Tale ribica, ki plava v bogati, a sveži omaki, dokazuje, da dobrega okusa ne gre enačiti s težavnostjo in časom priprave.
Za spremembo pri pripravi tega ekspresnega kosila ne potrebujemo štedilnika, temveč delo prepustimo pečici. Brez skrbi, da bi s peko pretirano ogreli že tako vroč poletni zrak – dobrih 10 minut in je vsega konec.
Ključna sestavina je seveda ribji file. V kremni limonini omaki se najbolje počuti file bele morske ribe. Med cenejšimi sta trska in oslič, priporočava pa izbiro fileja z debelino 1,5 – 2 cm. Predvsem osliča se drži slab sloves, ker se redko pokaže na krožniku brez ocvrte skorjice. Oslič je odlična riba, predvsem če ga kupimo v ribarnici in ne zapakiranega iz zamrzovalnika.
Ob tako pripravljeni ribi se najbolj poda MEDITERANSKI KUSKUS S PEČENO ZELENJAVO
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 osebe
Sestavine:
600 – 700 g fileja bele ribe
1 šalotka
1 strok česna
80 ml sladke smetane
60 g masla
lupinica 1 limone
1 žlica limoninega soka
1 žlička gorčice
peteršilj
poper
sol
Postopek
Priprava filejev:
- Če se fileja še drži koža, jo lahko odstranimo tako, da file s kožo navzdol postavimo na rezalno desko, z ostrim nožem pa zarežemo na tanjši strani tik nad kožo.
- S papirnato brisačo zagrabimo ta štrleči del kože, z nožem pa z rahlim potiskom navzdol potegnemo po celi dolžini fileja.
- Če imamo večji file, ga razrežemo – potrebujemo 4 fileje.
- S pinceto iz filejev temeljito poberemo vse kosti.
- Fileje posolimo in popopramo z obeh strani.
Peka:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Šalotko narežemo na drobne kocke, česen pa fino sesekljamo.
- V stekleno posodo stresemo kocke masla, šalotko, česen in nastrgano lupinico ene limone.
- Dodamo sladko smetano, žličko gorčice in žlico limoninega soka.
- V omako frcnemo še ščepec popra in dva debela ščepca soli.
- Omako segrevamo v v mikrovalovni pečici v intervalih po 15 sekund, dokler se maslo povsem ne stopi. Vmes pomešamo.
- Fileje postavimo v širok pekač z visokim robom ali v široko ognjevarno posodo.
- Prelijemo jih z omako, nato pa vse skupaj pospravimo v ogreto pečico.
- Fileje pečemo 9-11 minut, odvisno od njihove debeline.
- Da so pečeni, lahko preverimo tako, da na debelejšem delu ob robu z vilico razpremo file – na sredini mora biti neprosojen.
- Sočen file ribe postrežemo z obilico omake in ščepcem sveže sesekljanega peteršilja.