Ribeye steak z domačim zeliščnim maslom
Konec heca
Kadar na mizo prilomasti steak, ukrade vsem prisotnim sapo. Tokrat je rop tvojega diha izvedel sočen ribeye steak, ki pa je s seboj privlekel predrznega pajdaša – domače zeliščno maslo z drobnjakom in limonino lupinico.
Kadar sama pripravljava zeliščno maslo, ga vedno premlativa iz sladke smetane. Njegov sladkoben in poln okus je kot nalašč za bogat steak, ki hrustljavo skorjico dobi na šporgetu, peko do perfekcije pa prevzame pečica.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Maslo:
250 ml sladke smetane
1 žlička soli
4 žličke svežega narezanega drobnjaka
1 limona – lupinica
Steak:
1 kos ribeye steak
sol
poper
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Maslo:
- Sladko smetano zlij v posodo in jo prični električno tepsti.
- Med stalnim tepežem se bo smetana najprej napihnila v stepeno smetano, nato pa se pričela zgoščevati.
- S stepanjem končaj šele, ko se v posodi skregata in ločita tekočina in trdna snov. Tekočina je pinjenec, trdna snov pa maslo.
- Maslo stisni v kepo in splakni pod hladno vodo.
- V čisto posodo vrzi maslo, drobnjak, sol in limonino lupinico, nato pa zmiksaj, da se sestavine lepo vmešajo.
- Maslo nanesi v obliki klobase na sredino folije za živila, ki jo nato zaviješ kot bonbonček.
- Postavi ga v hladilnik, da se strdi.
Steak:
Preden ga spečeš, se mora steak segreti na sobno temperaturo, zato ga iz hladilnika vzemi vsaj 30 minut pred peko. Čas peke je odvisen od želene interne temperature mesa, ki določa njegovo zapečenost. Ribeye je prepleten z maščobo, ki pri nižjih temperaturah ne deluje tako dobro, zato ga zapečemo najmanj medium-rare. Za perfektno spečeno meso iskreno priporočava termometer za meso.
Pozor! Pri peki tega steaka lahko pričakuješ cel oblak dima, zato odpri okna in zakurblaj napo.
- Pečico razkuri na 200 °C.
- Ponev, ki lahko roma v pečico, vrzi na šporget in jo na visokem ognju dobro segrej.
- Steak dobro posoli in popopraj.
- V ponev pljuskni olje in počakaj, da se ravno prične kaditi, nakar vanj položiš steak.
- Po 1-2 minutah steak obrni, ponev pa prestavi v pečico.
- Čas peke je odvisen od debeline mesa in željene stopnje zapečenosti. Midva sva 2,5 cm debel medium-rare steak pečici ukradla, ko je bila njegova notranja temperatura 55 °C. Čas peke v pečici naj znaša 5-6 minut.
- Steak prestavi iz ponve na krožnik in ga pokrij z aluminijasto folijo.
- Pusti ga 5 minut povsem pri miru.
To je to! Zdaj na steak vrzi rezino svojega aromatičnega masla in se ga veselo loti 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!