Ravioli s pašteto iz posoške postrvi v limonini omaki
Dobro delo za dobro jelo
Kdo bi si mislil, da lahko izjemne raviole pripravimo kar sami v domači kuhinji? Potrebujemo le izvrstne sestavine in malce truda.
Testo za raviole je klasično in preprosto, v njihovem slastnem jedru pa kraljuje Argeta Posoška postrv. Gre za spoštovanja vreden izdelek tako po okusu kot po njegovem ozadju. Ta pašteta je namreč nastala kot skupno prizadevanje Argete in Mercatorja, da rešita tolminsko ribogojnico Faronika iz krize, ki jo je s seboj prinesel koronavirus.
K raviolom s pašteto iz šarenke pa se odlično poda gosta in bogata, a osvežilna limonina omaka, ki se nama je vtisnila v spomin med nedavnim bluzenjem po jugu Italije.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Testo:
3 jajca proste reje velikosti M
300 g pšenične bele moke tip 500
Nadev:
1 konzerva paštete Argeta Posoška postrv
100 g pasirane skute
50 g fino naribanega parmezana
Limonina omaka:
200 ml smetane za kuhanje
80 g masla
60 g drobno naribanega parmezana
lupinica 1 večje BIO limone
2 žlici limoninega soka BIO limone
1 žlica svežega nasekljanega peteršilja
Postopek
Testo:
- V multipraktik ubijemo jajca in stresemo moko.
- Miksamo 1-2 minuti, nato pa testo stisnemo v kepo.
- Če nimamo multipraktika, testo mešamo z rokami ali kuhinjskim robotom, dokler ni voljno.
- Kepo zavijemo v prozorno folijo za živila in jo pustimo počivati 30 minut na sobni temperaturi.
Nadev:
- Skupaj zmešamo pašteto Argeta posoška postrv, skuto in fino nariban parmezan.
- Nadev solimo in popramo po okusu.
Oblikovanje:
- Delovno površino pomokamo, moka pa naj bo vedno na dosegu roke.
- Testo razdelimo na pol.
- Na plano potegnemo valjar in z njim enakomerno razvaljamo kos testa do debeline 2-3 igralnih kart.
- Najprej se moramo odločiti glede oblike raviolov – lahko so kvadratni ali okrogli. Pri kvadratnih je manj ostanka testa, ki ga je v drugo občutno težje razvaljati.
- Iz testa izrežemo dva trakova, široka približno 4 cm.
- Z dresirno vrečko ali žličko po sredini enega traka nanizamo kupčke nadeva. Nadeva naj bo za dobro polovico žličke.
- Med kupčki naj bo razmak enak izbrani širini traku (približno 4 cm).
- Testo okoli kupčkov nadeva s prstom malce navlažimo z vodo.
- Trak testa prekrijemo z drugim trakom, nato pa testo s prsti pritisnemo okoli kupčkov, pri tem pa pazimo, da ne ujamemo zraka.
- Za kvadratne raviole z nožem preprosto prerežemo na polovici med kupčki nadeva.
- Za okrogle raviole pa z modelčkom za piškote izrežemo raviol tako, da je nadev na sredini.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celega testa in nadeva.
Kuha:
- Zavremo veliko količino vode in jo dobro solimo.
- Sveže raviole kuhamo približno 5 minut.
Limonina omaka:
- Maslo razdelimo na 5 enakih delov.
- V širšo ponev vlijemo smetano za kuhanje in nastrgamo limonino lupinico.
- Nad srednjim-visokim ognjem mešamo z metlico skoraj do vretja.
- Ogenj zmanjšamo, nato v omako postopoma primešamo kocke masla – eno za drugo.
- Zdaj dodamo še parmezan in pomešamo.
- V omako stresemo raviole, z njimi pa tudi nekaj tekočine, v kateri so se kuhali.
- Solimo in popramo po okusu.
- Če je omaka pregosta, dodamo še malo tekočine, v kateri so se kuhali ravioli.
- Ponev odstavimo, vse skupaj pa pokapljamo z dvema žlicama limoninega soka in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Dober tek!
Vas smem vprašati za koliko oseb je recept mišljen oz. koliko raviolov približno dobimo?
Lidija,
teh raviolov je bilo nekje za 3-5 oseb, odvisno od lakote in načina postrežbe (predjed ali glavna jed) 🙂
Prosim objavita kak recept na you tubu in si uredita vajin kasčc za pošiljanje receptov prosim.