Quark torta z jagodami
Quark pa to?
Vnesi malo barve v siv vsakdan – ušpiči osvežilno in lahko quark torto s piškotnim dnom in jagodnim želejem. Njeno rdečo nit predstavlja manko dodanega sladkorja in poudarek na beljakovinah, zaradi česar se lahko znajde na jedilniku tako vitkih mičnih gospodičen kot fitnes orjakov.
Proteinska orjaka v tej torti sta quark in Dr. Oetker proteinski puding, skupaj pa tvorita bogato in slastno kremo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
150 g piškotov brez sladkorja
60 g masla
Krema:
500 g quarka
2 vrečki Dr. Oetker proteinskega pudinga vanilija
300 ml mleka
4 žlice Dr. Oetker sladkega prahu ali Dr. Oetker Sweet Zero
250 ml sladke smetane za stepanje
9 listov želatine
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Za povrh:
250 g zamrznjenih jagod
3 listi želatine
Dr. Oetker sladki prah ali Dr. Oetker Sweet Zero
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno
- Piškote brez sladkorja fino zdrobi, nato pa jih zmešaj s 60 g stopljenega masla.
- Na tortno podlago postavi obroč za torte, nastavljen na premer 20 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- V tako pripravljen obroč stresi piškotno zmes in jo poravnaj in potlači do roba, nato pa pogladi s hrbtno stranjo žlice.
Quark krema:
- V kozico zlij 200 ml mleka in jo pristavi nad ogenj.
- Preostalih 100 ml mleka z metlico zmešaj z obema vrečkama proteinskega pudinga.
- Ko mleko v kozici zavre, ogenj zmanjšaj, nato pa vanj vlijj pudingovo zmes.
- Puding pridno mešaj z metlico nad ognjem, da se zgosti, nato kozico odstavi, puding pa prekrij s prozorno folijo. Pusti, da se tako malce ohladi
- V večjo posodo stresi 500 g quarka, 1 žličko vanilijeve arome in 4 žlice
- Sladkega prahu (ali Sweet zero, če si cukrofob). Premešaj.
- H quarku dodaj rahlo ohlajen puding in premešaj, a ne preveč – krema namreč vsebuje veliko beljakovin, ki lahko ob izdatnem klofanju spremenijo njeno teksturo v nekaj, podobno čigumiju.
- 9 listov želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih, nato pa vrzi v kozico.
- Želatino segrevaj, da se povsem stopi, nato jo električno primešaj v kremo.
- V ločeni posodi premlati 250 ml sladke smetane v stepeno smetano. S spatulo jo postopoma in nežno primešaj h kremi.
- Dobljeno kremo nanesi na piškotno dno in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Jagodni žele:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih jagod in jih sladkaj po okusu, nato pa segrevaj, da se povsem zmehčajo.
- Jagode fino spasiraj s paličnim mešalnikom.
- V hladni vodi namoči 3 liste želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v jagodno osnovo.
- Mešaj nad ognjem, da se želatina povsem stopi.
- Pusti, da se jagodna osnova malce ohladi, nato jo prelij po strjeni kremi.
- Torto postavi nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.