Pomarančni kolač
Preprost, a odličen
Kaj storiti, če želimo na praznično mizo posaditi dih jemajočo sladico, pa smo za to preveč zaposleni ali pa preprosto preleni? Nikar ne vrzimo puške v koruzo, temveč raje pripravimo brhek pomarančni kolač. Njegova priprava je preprosta, predvsem pa ekspresna!
To sočno pecivo odlikuje izrazit pomarančni okus, ki se napaja iz pomarančnega soka, sladkorja in lupinice. Že sam po sebi je prava terna, ko ga spečemo v lepem pekaču, pa se brez težav lahko postavi ob bok tudi bolj vzvišenim sladicam.
Da gresta lahko preprosta priprava in odličen okus z roko v roki, dokazujeta kolač sreče in malce bolj bogat čokoladni kolač sreče.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
4 jajca
300 g kremnega sira Philadelphia
300 g bele pšenične moke
1 vrečka pecilnega praška
130 g masla
220 g sladkorja
2 vrečki pomarančnega sladkorja
1 žlička pomarančne lupinice
100 ml pomarančnega soka
Po želji:
100 g kandirane pomarančne lupinice
Za posip:
sladkor v prahu
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Priprava:
- Maslo in sladkor penasto stepemo.
- Primešamo kremni sir.
- Veselo miksamo, ob tem pa dodajamo jajce po jajce.
- V posodo zlijemo še pomarančni sok.
- V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek, nato ju primešamo h kremni zmesi.
- Če želimo, lahko za ekstra praznični okus kolača v maso vmešamo še kandirane pomarančne lupinice.
Peka:
- Ličen pekač za kolače premažemo z maslom in posujemo z moko. Odvečno moko stresemo ven.
- V pekač vlijemo maso za kolač.
- Kolač pečemo 30-40 minut pri 180 °C.
- Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu v kolač ostati suh.
- Kolač naj se ohladi v pekaču.
Med peko bo na vrhu verjetno zrasel hribček. Tega odrežemo čim bolj naravnost, da bo kolač lepše stal in izgledal. Pred postrežbo kolač potresemo s sladkorjem v prahu
Pomarančni tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!