Polnozrnati piškoti z ovsenimi kosmiči
Čez 18 dni bo tvoj dimnik akutno zamašen z Božičkom
V prazničnem času sladkarij vseh sort ne manjka. Nič ni narobe, če med vsemi tortami, čokoladami, bomboni in podobnimi dobrotami zagrizemo tudi v piškotek, ki se ponaša s kompleksnimi ogljikovimi hidrati.
Polnozrnate piškote z ovsenimi kosmiči lahko ravno zaradi tega poglodamo za zajtrk, zraven pa dol počimo še cel kozarec mleka. Sladek začetek dneva!
To pa niso prvi polnovredni piškoti, ki sva jih ušpičila – prav tako slastni so piškoti z ovsenimi kosmiči in čokoladnimi koščki. Božično obarvani pa so še božični kukiji in neverjetno enostavni piškoti za začetnike.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za svetli del:
100 g rahlih ovsenih kosmičev
100 g pšenične polnozrnate moke
100 g masla
75 g rjavega sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
1 jajce
0,5 žličke pecilnega praška
Sestavine za temni del:
50 g ovsenih kosmičev
50 g masla
30 g mletih lešnikov
100 g rjavega sladkorja
1 žlička grenkega kakava
2 zvrhani žlički mletega cimeta
1 jajce
0,5 žličke pecilnega praška
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Postopek – svetli del:
Vse naštete sestavine zmešaj skupaj v kepo, ki jo zaviješ v prozorno folijo in za 1 uro postaviš v hladilnik.
Postopek – temni del:
- V ponev vrzi maslo in na srednem ognju na njem popraži ovsene kosmiče, lešnike in rjavi sladkor.
- Popražene dobrote ohladi in vrzi v posodo.
- K njim dodaj še jajce, pecilni prašek, kakav in cimet. Dobro premešaj.
Piškotarjenje:
- Pripravi čisto delovno površino, nato na njej do tankega razvaljaj svetlo testo.
- S pomočjo majhnega modelčka za piškote iz razvaljane mase odtisni bodoče piškotke.
- Krogce razporedi po pekaču, prekritim s papirjem za peko.
- Na vsak krogec čmokni malo temne mase. Po vrhu mase potresi cele kosmiče.
- Pečico segrej na 180 °C, nato ji prepusti peko, dolgo 12-15 minut.
Tako, hrustljavi mali piškotki so nared za požret’! Namig: ti hrustljavčki so Božičku zelo pri srcu in jih bo neizmerno vesel, če ga bodo pričakali pri jelki 😉
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Morda manjka maslo med sestavinami za temni del? V poatopku je namreč napisano.
Klara, hvala za opozorilo.
Res je, manjkalo je 50 g masla pri temnem delu.
Lp, midva
Valjanje testa in izrezovanje sem si prihranila 🙂 Testo sem oblikovala v klobaso, ga zavila v prozorno folijo in ga dala za 45 min v hladilnik, nato pa še za 15 min v zmrzovalnik. Nato sem “klobaso” narezala na cca. 1 cm kolute in jih malo oblikovala z rokami. Super recept drugače 🙂 lp