Pohorska omleta brez moke
Štajerska zmešnjava
Čuj, tota sladka omleta s Pohorja ti narei pravo čago f kuhni – nucaš samo 20 minut pa je gotova.
S to polomljeno štajerščino sva želela napeljati na brilijantno sladico mariborske legende Franca Pogačarja, pohorsko omleto, ki pa je v najini izvedbi seveda malce spremenjena.
V toti rahli omleti se skriva:
5 jajc
1 strok vanilije
limonina lupinica
3 žlice sladila v prahu SugarSweet Soft (ali 3 žlice sladkorja v prahu)
3 žlice mletih mandljev
2,5 dl sladke smetane
sadje po izbiri
marmelada (midva sva uporabila slastno borovničevo marmelado brez dodanega sladkorja)
Ni omlete brez jajc, zato jih zberi na kupu in ubij enega za drugim. Loči beljake od rumenjakov in jih stepi do čvrstega snega. Rumenjake zasuj s sladkorjem v prahu in penasto namlati. Namesto sladkorja v prahu sva midva uporabila SugarSweet Soft, ki naju je povsem navdušil.
K rumenjakom vrzi semena enega stroka vanilije in vsuj mlete mandlje, nazadnje pa še nastrgaj lupinico četrt limone. Zagrabi spatulo in sneg nežno vmešaj k rumenjakom.
Papir za peko položi na pekač in ga na tanko premaži z maslom ali oljem. Maso razdeli na štiri kupčke in jih nežno razmaži v puhaste diske.
Pratror zalaufaj na 180 stopinj te pa mu pusti, da omlete vahta 6-10 minut.
Omlete najprej premaži z marmelado.
Sladko smetano sklofaj do čvrstega in jo namaži na omleto. Čez stresi poljubno jagodičevje…
… te pa jo prepogni in čez stresi cuker f prahu (ali SugarSweet Soft)!
Za konec pa še ena modrost: kaj dobi Mariborčan, če se udari v jajca? Pohorsko omleto.
Popravek ”native speakerja” : Čuj, tota sladka omleta s Pohorja ti narei pravo čago f kuhni – nucaš samo 20 minut pa je gotova.
Najlepša hvala za slikovit recept, poskusim ob prvi priložnosti! 😉
Sandra,
najlepša hvala za lekturo – popravljeno!
😀