Jota iz pečice
Malo denarja, ogromno muzike
Tole je pravi pisker sreče – odlična jota polnega okusa, ki zahteva le malo dela. Potrebuješ le litoželezno posodo, za ostalo bo poskrbela pečica.
Vsekakor pa je za dober okus pomembno, katere začimbe uporabiš in midva vedno staviva na mojstre v tej branži – Kotányi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g kisle repe
250 g rjavega fižola
3 večji krompirji
400 g prekajenih reber
4 čebule
1 žlička sladke rdeče paprike Kotányi
1 zvrhana žlica moke
2 stroka česna
maslo
lovorjev list Kotányi
poper v zrnju Kotányi
sol
Za tole najenostavnejšo joto potrebuješ še veliko litoželezno posodo s pokrovko.
Postopek
- Fižol namoči čez noč, nato pa vodo, v katerem se je namakal, odlij.
- Posodo pristavi na ogenj in v njej na dveh žlicah masla zlatorumeno popraži grobo nasekljano čebulo.
- V posodo vrzi še nasekljan česen in ko ta zadiši, sta na vrsti sladka rdeča paprika in moka. Vse skupaj na hitro popraži.
- Repo poplakni, da ni prekisla, krompir pa olupi in nareži na majhne kocke.
- V pisker vrzi repo, krompir, rebra, lovor ter stresi poprova zrna in zajeten ščepec soli.
- Vlij toliko vode, da prekrije vse našteto, nato pa posodo pokrij in mirno pospravi v pečico, segreto na 150 °C.
- Na vrsti je 3-4 ure dolga kuha, nato preveri, če je potrebno doliti kaj vode. Dosoli po okusu.
Medtem, ko se je ta imenitna jota ubadala sama s sabo, je tebi ostalo dovolj časa za druge aktivnosti. Kljub temu te na koncu pričaka krožnik, poln veselja, in en sam lonec za pomiti 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena,
a se v litoželezni posodi lahko kuha kisla živila? Sama se jo bojim uporabljati za karkoli drugega kot za golaže in filane paprike:)
Hvala za odgovor:)