Piškoti na palčkah
Še simpatičnih 23 dni do bradatega moža
V dnevih, ki vodijo do božiča, se bo pri tebi doma zvrstilo celo krdelo obiskovalcev. Nekateri s seboj prinesejo steklenico rujnega, drugi pridejo pričakovano praznih rok, spet tretji pa s seboj privlečejo svoj pomladek. Še preden se zaveš, ti mali pamži že skačejo po kuhinji in zganjajo vragolije. Nujno potrebuješ način, da zaposliš njihove nemirne ročice.
Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept izdelala za projekt ‘Božični teden z otroci’.
Ko male navihance povprašaš, če želijo ustvariti svoj lasten piškot na paličici in ga okrasiti po svojem okusu, se kričanje in bezljanje zlagoma umiri.
Napičeni piškoti bodo napolnili tvoja usta z/s:
380 g pirine moke
pol žličke soli
230 g masla sobne temperature
200 g sladkorja v prahu
1 jajce
1 strok vanilije
1 žlička limonine lupinice
Okrasitev prepusti otrokom okoli sebe ali pa otroku v sebi. Potrebuješ temno, belo in/ali mlečno čokolado in čimbolj pisan sortiment sladkarij.
Seveda pa si moraš priskrbeti tudi palčke, na katere bodo nasajeni piškoti. V kolikor bodo imeli prste vmes tudi otroci, uporabi trde papirnate slamice, drugače pa se lahko poslužiš špilj.
Čuječi mulčki zdaj mirno gledajo, kako v posodo vržeš sladkor in maslo sobne temperature ter ju električno premlatiš do puhastega, nato pa vmešaš še jajce.
V drugo posodo presej moko in sol ter frcni semena enega stroka vanilije in žličko limonine lupinice.
Moko stresi k masleni kremi in ju dobro premešaj. Dobljeno testo razdeli na dve kepi, kateri zaviješ v prozorno folijo in z rokami stisneš v diska. Požugaj mulcu, ki je pričel jesti surovo testo, nato pa oba kosa pospravi v hladilnik za eno uro.
Med čakanjem naj smrkavci pospravijo in pomijejo kuhinjo, ti pa se vrzi na kavč.
Če uporabljaš špilje, jih namoči v hladno vodo, da se ne bodo zažgale v pečici.
Vsesplošen kaos te vrže iz dremeža, kar nakazuje, da je ena ura že mimo. Pograbi kepi in ju razvaljaj do take debeline, da jih lahko napičiš na poljubno palčko.
Pusti otrokom, da izberejo poljubne modelčke in z njimi odtisnejo bodoče piškote. Nabodite jih na slamice ali špilje. Zberi jih na pladnju, obdanem s papirjem za peko in jih kljub godrnjanju otrok zopet postavi v hladilnik. V 15 minutah, kolikor potrebuje testo, da se ohladi, se bo pečica ravno segrela na prijetnih 160 stopinj.
Ko nastopi pravi čas, spokaj pekač v pečico in za 12-16 minut pozabi nanj.
Malim prismojenčkom zaukaži, naj izbrskajo sladkarije za okrasitev piškotov, medtem ko se ti pečejo. Izbira nekaterih je naravnost šokantna.
Ko so cookie pops pečeni, jih pusti na miru, da se popolnoma ohladijo. V tem času stopi čokolade.
Zdaj pa je na vrsti prava packarija. Mali nabriteži eden čez drugega pomakajo piškote v čokolado in na njih lepijo vse živo. Kmalu je miza polna zdrobljenih OREO piškotov, zmletih sladkornih paličic in raztrganih bombonov.
Ko jih opazuješ, kako vestno ustvarjajo, se za hip počutiš kot Božiček v svoji delavnici.
Ko prijatelji odidejo in s seboj odvlečejo nažrte dekline in nabasane pobaline, jih začneš kar malo pogrešati. Pogled na kuhinjo, kamor je očitno padla bomba, ti v hipu spremeni misli.
Se pa kmalu razvedriš, saj uzreš prikupen šopek cookie pops-ov, ki čaka le nate.
Tile piškotki na palčkah so pri nas doma hit letošnjega decembra. Testo uporabimo drugo, ampak ideja je top. 🙂
Hvala, Živa:) Naju veseli, da so vam tako všeč:) Lp, Midva