Pisana polnjena kepasta potica
Le še 11 našpičenih dni do veselja pod drevescem!
Lani je tvoja kepasta potica spravila babico iz tira, sicer huda tradicionalistka pa je idejo zbunkane potice letos ponesla na višjo raven.
Pred tebe je vrgla potico, ki jo sestavljajo tribarvne kepe, polnjene z orehovim nadevom. Poberi čeljust in poslušaj babico, ko navdušeno čeblja o svoji mojstrovini.
Potičkaste kepe so iz:
120 g ajdove moke
120 g koruzne moke
510 g pirine moke
1,5 vrečke suhega kvasa
3,5 dl mleka
90 g sladkorja
90 g masla
3 jajc
1 žličke soli
limonine lupinica
3 žlic ruma
V kepe moraš natlačiti:
200 g mletih orehov
80 g sladkorja v prahu
2 žlici kisle smetane
2 žlici sladke smetane
Najprej popari ajdovo in koruzno moko. K vsaki zlij tretjino (približno 1,1 dl) vrelega mleka, nato pa premešaj in počakaj, da se ohladi.
K poparjenima mokama stresi 130 g pirine moke, rumenjak, 30 g masla sobne temperature, žlico ruma, limonino lupinico, sladkor, pol vrečke suhega kvasa in ščepec soli. Navedene sestavine zgneti v simpatični kepi. Za pirino testo uporabi preostalih 250 g pirine moke in ga naredi po istem kopitu, le da moke ne popariš, ampak uporabiš mlačno mleko.
Medtem, ko tri kepe eno uro tekmujejo, katera se bolj napihne, se ti loti priprave nadeva. Mlete orehe razveseli s sladkorjem v prahu, prava zabava pa se prične, ko vskočita še obe smetani in čvrst sneg iz treh beljakov, ki so ostali od priprave testa. Sestavine mešaj, dokler se jim ne zmeša.
Loti se najzabavnejšega dela. Majhne kepice testa razvaljaj in v njih nakupčkaj za eno žličko orehovega nadeva. Zavij jih v cmoke, katere sproti mečeš v dobro namaščen pekač.
Pečico navij na 180 stopinj in vanjo za 45-60 minut zarij kupček kep. Potico po prvih 15 minutah pokrij z aluminijasto folijo, katero odstraniš približno 10 minut pred koncem peke. Pečenost potice preveriš tako, da jo zaštihaš z zobotrebcem.
Medtem, ko se potica peče, lahko gledaš telenovele, rešuješ križanke ali pa štrikaš kapo za vnuka.
Babica je zopet dokazala, da je stara šola najboljša šola!
Ko te na mizi pričaka taka pisana gmota, si želiš le eno stvar – da bi ti babica končno odrezala en kos.
In ker babice točno vedo, kaj si želimo, ti čisto značilno odreže tri kose, pa še dva za domov. In še tri – za vsak slučaj.
Kot po navadi, se od babice spokaš dobre volje, nabasanega trebuha in polnih žepov potice.
Na prvi sliki je vidno maslo, med samimi sestavinami pa ni nasteto,prav tako ne med postopkom. Kako je s tem? 😉
Urša, dobro oko imaš! Elektronski škrat nama je res odnesel maslo iz recepta.
Napako sva hitro popravila in maslo vrinila med sestavine in v postopek 🙂
Hvala!
Midva
Hehe, no super, prazniki se blizajo in tale vajina lepoticka bo na moji to-do listi 🙂 Hvala vama!