Kepasta potica

Juhu, le še 9 dni!

 

Danes se pripravi, da se zameriš babici, ker njen pekač za potico ne bo uporabljen za to tradicionalno jed. Saj bo hitro pozabila s polnimi usti tvoje mojstrovine.

Monkey-11

Za kepasto pecivo potrebuješ:
600 g moke
220 ml toplega mleka
1 kocka kvasa
60 ml tople vode
80 g masla
60 g sladkorja
2 jajci
1 žličko soli

Sladka panada sestoji iz:
100 g topljenega masla
250g sladkorja
žličke cimeta

Sladki sirup vsebuje:
60 g masla
80 g rjavega sladkorja
žlička vanilijevega ekstrakta

V beli preliv sodi:
60 g sladkorja v prahu
4 žlice sladke smetane
strok vanilije

Monkey-1

Današnjega recepta se loti na začetku.
Kvas raztopi v topli vodi. Moki dodaj maslo sobne temperature, toplo mleko, sladkor, jajci in sol. Prilij kvas in hitro zgneti v kepo, katero pustiš vzhajati 2 uri.

Monkey-2

Babici kljub očitajočim pogledom izmakni pekač za potico in ga namasti.
V eni posodici zmešaj sladkor in cimet, v drugi raztopi maslo. S testa trgaj koščke in jih oblikuj v kepe, katere pomočiš v maslo in povaljaš v sladkem cimetu.
Panirane cmočke skotali v babičin pekač.

Monkey-3

Ker pecivo še zdaleč ni dovolj sladko, pripravi sladki preliv. V maslu raztopi rjavi sladkor in dodaj žličko vanilijevega ekstrakta.
Zgužvane bunke v pekaču prelij s tem sirupom in postavi v pečico, segreto na 180 stopinj.
V teh 30-35 minutah poskusi pomiriti babico.

Monkey-4

Ko je čas pravšnji, vzemi potico iz pečice in jo postavi na pult. Spremljaj, kako se ob ohlajanju potice zaradi vonjav babica počasi mehča.

Monkey-5

Do popolnosti manjka še zadnji preliv. Zmešaj sladko smetano s sladkorjem v prahu in vanjo izdolbi vanilijev strok.
Cmokasto potico z višine prelij z dobljeno mešanico in jo postavi pred babico …

Monkey-10

…, kar ostane, pripada tebi.

Monkey-8

Dober tek 🙂

3 comments

Leave a Reply