Pica palčke iz kamutove moke
Vitke zavite kraljice zabav
Poletje je sopomenka za zabave, saj ga tvorijo dolgi dnevi in vroče noči, podkrepljeni s primerno jedačo. Kot vedno so najboljše kulinarične zabave odvijajo na zloglasnem otoku Ipica.
Nocoj je v diskoteki Spice na tem legendarnem otoku še posebej divje, saj za mikserjem stojijo DJ-ji, kot so: DJ Testo, Valentino Salami in Tunek.
Prav vsem poplesajočim v disko kotlu pa je zastala para, ko so se na plesališče prikotalile vitke in lepo zaobljene pica palčke iz kamutove moke. Eksotične dame so v hipu postale hit večera.
Divjo odpravo so podprli na kmetiji Klepec in nama v roke porinili party paket, ki vključuje polnozrnato kamutovo moko, domačo polento, polnozrnato ajdovo moko in ješprenj. Zaradi raznolike vsebine sva čisto pobezljala in se nemudoma odpravila v kuhinjo. Danes je na vrsti njihova kamutova moka, ki povsem očara z polnejšim okusom, kot sva navajena. Veselo odklikaj na www.kmetijaklepec.si in se na lastne brbončice prepričaj, kako navduši sveže zmleta moka.
Skrivnostne palčke privlačijo poglede zaradi:
400 g polnozrnate kamutove moke (sveže zmleta na kmetiji Klepec)
1 vrečke suhega kvasa
3 žlic olivnega olja
100 ml paradižnikove mezge
bazilike
soli
sira in šunke po želji
zraven se priležejo različne pomake
Ob dobri beljakovinski sestavi ima kamut tudi visoko energijsko vsebnost, zato priporočava, da prilagodiš njegovo uživanje glede na telesno aktivnost.
Večer se prične s koktejlom: kamutovo moko in kvas premešaj, začini z žličko soli, pošpricaj z žlico olivnega olja in zalij z 2,5 dl tople vode.
Zatem na oder stopi DJ Testo, ki ti s poskočnim komadom pomaga pri gnetenju sestavin do homogene kepe.
Kepo vrzi v topel kotiček, kjer naj vzhaja eno uro. Nikar se ne ustraši, če se ne napihne preveč – testo že po naravi bolj sramežljivo vzhaja. Povabi jo na plesišče, kjer jo povaljaš in obrežeš do pravokotnika. Odrezke prihrani!
Polovico pravokotnika zelo na tanko premaži s paradižnikovo mezgo, jo posuj z baziliko in malce nastrganega sira. Če želiš, lahko vključiš tudi rezine šunke.
Testo prepogni tako, da namazano polovico pokriješ z drugo polovico, nato ga z nožem ali rezalnikom za pico nareži na centimeter široke trakove.
Prej ti je po divjem rezanju na plesišču je ostalo nekaj odrezkov. Tudi njih lahko preoblikuješ v trakove ali posvaljkaš v paličice in povaljaš v malce sezama.
Pica trakove zavij okoli osi in postavi na pekač, obložen s papirjem za peko. Pridružijo se jim naj tudi sezamove palčke.
V tem trenutku DJ zavrti komad ‘220 stopinj’, ki za 15 minut spremeni diskoteko v pečico.
Po koncu zabave pride gruča nežnih pica palčk iz diskoteke na plano.
Na vrsti je afterparty – skakljanje po leseni deski in pomakanje v razne omakice.