Philly cheesesteak sendvič
Nova sočna zvezda piknikov
Pikniki so vse bolj sofisticirani in na rešetkah se že dolgo ne valjajo le čevapčiči, vratovina, odščipanci in ražnjiči. Z žara zdaj letijo vse vrste steakov, burgerjev, natrganih prašičev in podobnih poslastic.
Pri pripravi dobrega steaka je ključen dober žar in priprave prav posebne jedi – philly cheesesteak sendviča – sva se midva lotila z žarom Everdure Force.
Kdor naju spremlja, ve, da sva čisto usekana na kulinarične nezaslišanosti, ki nastanejo v umu legendarnega chefa Hestona Blumenthala. Ko sva izvedela, da ima odštekani Britanec svojo linijo žarov, sva takoj staknila glave z Letno kuhinjo (https://letnakuhinja.si/), specializirano fizično in spletno trgovino, kjer med drugim nudijo celo vrsto žarov Everdure by Heston Blumenthal.
Na test sva prejela Everdure Force (POVEZAVA) – žar minimalističnega in atraktivnega dizajna, ki se ponaša z dvema natačnima samostojnima gorilnikoma in možnostjo poljubnega menjavanja rešetk in plošč. Pokrov s termometrom omogoča natančno konvekcijsko peko, celotno ohišje pa je iz litega aluminija, zaradi česar je čiščenje mala malica. Najboljše pri njemu pa je, da sta oba gorilnika izredno močna, žar pa se do delovne temperature segreje v pičlih 5 minutah.
Za najine bralce sva uspela zrihtati tudi 10 % popust na vso ponudbo v spletni trgovini https://letnakuhinja.si/, ki ni v akciji. Pri nakupu v okence vpiši kodo midvakuhava10.
Tokrat sva se osredotočila na uporabo žar plošče, na kateri sva v celoti pripravila philly cheesesteak sendvič. Na plošči sva najprej karamelizirala čebulo in papriko, nato pa popekla na tanko narezan ribeye. Priprava porcij za v sendvič v celoti poteka na plošči, zaključi pa se s sirom provolone, ki se stopi z zaprtim pokrovom.
Tak sendvič je z žarom Force pravi užitek pripraviti, brez skrbi, da bi meso prepekel, čebulo s papriko pa prismodil. Potrebuješ le še mlečne štručke in malo gorčice in nova zvezda piknikov je rojena.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Letna kuhinja.
Sestavine
4 mlečne štručke
400-500 g govejega steaka ribeye (bržola)
8 rezin sira provolone
1 čebula
1 rumena paprika
1 rdeča paprika
2 žlici belega balzamičnega kisa
1-2 žlički sladkorja
gorčica
olje
sol
sveže strt poper
Postopek
Karamelizirana čebula s papriko:
- Čebulo olupi, jo razpolovi in nareži na tanke polkolobarje.
- Obema paprikama odstrani pecelj, semena in bele dele, nato ju nareži na palčke.
- Na žaru segrej ploščo na srednjem ognju in po njej razmaži 3 žlice olja.
- Na ploščo stresi mešanico čebule in paprike in jo posoli z dvema ščepcema soli.
- Čebulo in papriko počasi praži, vmes pa ju vsake toliko premešaj, za kar je najbolje
- uporabiti dve lopatki.
- Po 20-30 minutah se bo paprika zmehčala, čebula pa bo pričela rjaveti in karamelizirati.
- Mešanici dodaj 2 žlici balzamičnega kisa in 1-2 žlički sladkorja.
- Mešaj in praži še 5 minut, nato karamelizirano mešanico začasno prenesi na krožnik.
Priprava steaka:
- Steak je potrebno narezati na zelo tanke rezine, zato je najbolje, da ga prej za pol ure postaviš v zamrzovalnik.
- Pri rezanju rezin za steak sendvič je zelo pomembno, da jih narežeš pravokotno na mišična vlakna. Tako pečene rezine z lahkoto pregrizneš, kar je ključno za sendvič.
- Poleg tega odstrani tudi debelejše dele maščobe in veziva.
- Z ostrim nožem nareži steak na 2-3 cm široke kose.
- Vsak kos si oglej, da določiš, kako so razporejena mišična vlakna in ga nato nareži kar se da na tanko.
- Rezine zbiraj na deski, nato jih narahlo premaži z oljem, da se ne bodo sprijele.
Steak sendvič:
- Ploščo na žaru sčisti z lopatko, da odstraniš ostanke od karameliziranja čebule in paprike.
- Ploščo dodobra segrej na srednjem-visokem ognju z zaprtim pokrovom.
- Pograbi rezine mesa in jih vrzi na segreto ploščo.
- Z dvema lopatkama jih premetavaj in mešaj, da se vse rezine ločijo.
- Dobro jih začini s soljo in sveže strtim poprom
- Praži jih le kake 2-3 minute – še vedno mora biti meso tu in tam rožnato.
- Meso zberi na štiri kupčke, dolge kot štručka.
- Na vsak kupček najprej nadevaj četrtino čebule in paprike, nato pa položi dve rezini provolone sira.
- Pokrov zapri za kako minuto ali dve, da se sir stopi.
- Štiri štručke prereži po sredini, a ne do konca – toliko, da se lahko razprejo.
- Z lopatko prenesi po en kupček z žara naravnost v štručko in jo zapri.
- Po mesu nanesi poljubno količino gorčice, nato pa veselo ugrizni v philly cheesesteak sendvič.