Pečena jabolka s karamelno kremo
Jesen v kozarčku
Tile jesensko obarvani kozarčki nam pomagajo pozabiti na sladoledno poletje – v pečici karamelizirana jabolka z brusnicami in orehi se v kozarčkih skrivajo pod plastjo puhaste in bogate karamelne kreme.
Ker v tem obdobju ni več potrebno skrbeti za plažno postavo, si komot privoščimo kar dva 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Pečena jabolka:
8 jabolk
60 g suhih brusnic
60 g orehovih jedrc
3 žlice rjavega sladkorja
¼ žličke cimeta
Karamelna krema:
70 g sladkorja
25 g masla sobne temperature
60 ml sladke smetane
1 ščepec soli
250 g maskarpone sira
150 ml sladke smetane za stepanje
sladkor v prahu po okusu
Postopek
Pečena jabolka:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše kocke.
- Jabolčne koščke zmešamo s suhimi brusnicami, orehovimi jedrci, rjavim sladkorjem in cimetom.
- Dobljeno zmešnjavo razporedimo po večjem pekaču, ki ga za 30 minut postavimo v pečico.
Karamelna krema:
- V srednje široko posodo stresemo sladkor in jo pristavimo na nizek-srednji ogenj.
- Sladko smetano vlijemo v kozico in jo segrejemo do vrelišča.
- Segrevamo in mešamo, da se ves sladkor raztopi, kar lahko vzame dobrih 10 minut.
- Ko je karamela jantarne barve, vanjo vržemo kocko zmehčanega masla in počakamo, da se med mešanjem z metlico razopi. Postopek ponavljamo, da porabimo vso maslo.
- Zdaj v posodo previdno zlijemo polovico sladke smetane, ki bo ob stiku z vročo karamelo malce popenila.
- Dobro premešamo, nato primešamo še drugo polovico smetane.
- Posodo odstavimo, v karamelo pa frcnemo ščepec soli.
- Pustimo, da se karamela ohladi na sobno temperaturo.
- Ohlajeno karamelo zmešamo z 250 g maskarpone sira.
- V ločeni posodi stepemo sladko smetano za stepanje do stepene smetane.
- Stepeno smetano s spatulo primešamo h karamelni zmesi.
- Kremo po okusu sladkamo še s sladkorjem v prahu.
Postrežba:
- V lične kozarce najprej nasujemo pečena jabolka, po vrhu pa nabrizgamo karamelno kremo.
Koliko pride karamele približno?
Ines,
približno za 3 velike šalice.