Pečena cvetača
Le še 6 dni do božiča! Imaš že vsa darila?
Decembra si damo vsi kulinaričnega duška, kar velja tudi za pridne prebivalce severnega pola.
Ob vsem mesu, sladkarijah in pijači je potrebno najti tudi prostor za zelenjavo, kar pa predstavlja gospe Božiček hud zalogaj – tako jeleni kot škratje in celo njen preljubi Božiček se zelenjave izogibajo kot parklji otrok.
Še dobro, da je prefriganka z vsemi žavbami namazana – tokrat jih je v žvečenje zelenjave prepričala kar s celo glavo cvetače, ki jo je zakamuflirala v pečenko.
Pompozna glava cvetače je izdatno prepojena z imenitno mešanico začimb in zelišč, zaradi odličnega okusa pa bo izginila, kot bi mignil.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
1 glava cvetače – midva sva uporabila vijolično
2 žlički timijana
2 žlički rožmarina
1 ščepec grobe soli
1 ščepec popra
5 žlic oljčnega olja
4 stroki česna
1 žlička rdeče paprike
0,5 žličke kajenskega popra
Dodatno:
2 žlici masla
200 g češnjevega paradižnika
2 žlici mandljevih lisitičev
1 glava česna
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Priprava:
- Glavi cvetače odstrani zunanje liste in odreži debel oleseneli del stebla. Postavi jo v ognjevarno ponev ali pekač z visokim robom.
- Vse ostale sestavine stresi, zlij in frcni v možnar in jih veselo zmečkaj.
- Dobljeno aromatično pasto temeljito premaži po celotni površini glave (cvetačine, ne svoje).
- Pečico segrej na 180 °C in ji za 60 minut prepusti peko cvetačne pečenke.
- Poleg cvetače v pekač vrzi še glavo česna, ki ji odrežeš vrh in jo natreš z oljem, soljo in poprom.
- Po 40 minutah peke po cvetači razporedi koščke masla, k njej pa nameči še češnjeve paradižnike.
- Pečenost cvetače preveri z vbodom noža – center cvetače mora biti mehek. Če temu ni tako, peko podaljšaj.
Od zdaj naprej vedno dvakrat pomisli, preden zavrneš zelenjavo!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!