OREO torta
Torta iz sanj
Nedavno tega sva se s prijateljico Tino pogovarjala o prihajajočem praznovanju njenega rojstnega dne, nakar nama pod nosova pomoli fotografijo. Nemudoma se nama je pričela cediti slina v potokih, saj sva uzrla res nesramno dober kos torte – temen biskvit, pokrit s plastjo mlečne čokolade, svetla krema s celimi OREO piškoti, nad njo mousse iz bele čokolade z zdrobljenimi OREO piškoti ter po vrhu temna čokolada.
Dvignila sva glavi in jo povprašala, čemu naju draži s to neznano sladico, in njena usta so le potrdila, kar je izražala s pogledom: “hočem jo!”.
Tisti večer sva ležala v postelji ter načrtovala kulinarično rekonstrukcijo videne torte. Ko sva na glas štela piškote OREO, ki sva jih nameravala vključiti v peko, naju je hitro zmanjkalo.
Smrčavi biskvit sestoji iz:
160 g moke
80 g sladkorja
4 žlic kakava
4 jajc
90 g masla sobne temperature
8 žlic tople vode
100 ml mleka
2 vanilinih sladkorjev
2 žličk pecilnega praška
10 žlic mleka za namočiti
Nespeča mlečno-čokoladna plast vsebuje le:
200 g mlečne čokolade
100 g masla
Zasanjana krema z oreo piškoti se baha z/s:
500 g sirčka mascarpone
100 g bele čokolade
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
16 OREO piškoti
1 vrečko želatine fix
V dremajoč mousse iz bele čokolade spada:
200 g bele čokolade
400 ml sladke smetane
2 jajci
15 OREO piškotov
40 g sladkorja v prahu
Drnjohajoča čokoladna glazura v sebi skriva:
100 g žlahtne čokolade
100 ml sladke smetane
Za sanjsko dekoracijo si priskrbi:
50 g čokolade
120 ml sladke smetane
mini OREO piškote
[adinserter block=”1″]
Najina torta je bila premera 26 cm, a je bila res visoka. V kolikor nimaš tako visokega obroča za sestavljanje torte, mirne vesti uporabi pekač premera 28 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Štetje malih črno-belih piškotov naju je trdno uspavalo, nakar sva se znašla v najbolj norih sanjah.
Stala sva v svoji kuhinji, nad nama pa je lebdel ogromen OREO, ki se je izkazal za nadvse ukazovalnega. Takoj je pričel z izdajanjem ukazov, medtem pa se je nadležno drobil po celi kuhinji!
Čokoladni biskvit
Zazehaj na vsa usta in si prisanjaj biskvit.
Maslo sobne temperature posuj s sladkorjem in vanilinim sladkorjem ter ga penasto stepi, nato k njemu ubij jajca in vlij vodo in mleko ter z električnim mešalnikom temeljito premešaj.
V ločeni posodi zmešaj moko, pecilni prašek in kakav, katere nato električno vmešaš k mokrim sestavinam do homogene zmesi.
V namaščen pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko, vlij temno maso ter ga porini v pečico, poprej segreto na 180 stopinj. Pečica bo zopet izvedla čudež, saj bo v 15-20 minutah ustvarila mehek in sočen biskvit, podoben muffinom. Medtem pa ne postopaj ali lenari, temveč se loti nežnega topljenja čokolade!
Milka plast
Mlečno čokolado in maslo vrzi v posodo in ju stopi nad soparo. To počni pazljivo, saj temperatura mlečne čokolade ne sme biti previsoka.
Iz pečice vzemi novopečen biskvit in se odločno upri skušnjavi, da ga poskusiš. Saj veš – v kratkem ne bi bilo več biskvita.
Prestavi ga v obroč za torte, obdan s papirjem za peko, ga namoči z 10 žlicami mleka in po njemu razporedi topljeno mlečno čokolado, nato pa pospravi na hladno.
Mascarponejeva krema
Sanjska pot naju je vodila do nadvse prijetne iluzije – nežne in polne kreme, ki v sebi skriva cele OREO kolutke.
[adinserter block=”2″]
Belo čokolado pazljivo stopi nad soparo, jo pusti, da se ohladi na sobno temperaturo in jo prelij čez mascarpone in sladkor v prahu, nato pa vse skupaj zmešaj v homogeno zmes. V drugi posodi prični z mlatenjem smetane, med tepežem pa dodaj želatino fix.
Ravnokar prebutano čvrsto smetano narahlo vmešaj k mascarponeju, dokler se pred tabo ne pojavi nežna krema.
OREO mousse
Tedaj sva bila že tako globoko v spancu, da sva bila priči najbolj nesramnim sanjam – o rahlem in puhastem belem moussu z drobljenimi OREO piškoti kot protiutežmi.
Priprave moussa iz bele čokolade se loti z vso pozornostjo in spretnostjo, saj se prismuknjeno prijetne sanje kaj kmalu lahko sprevržejo v temačno nočno moro.
Jajci brezčutno ubij in loči vsebini. Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto stepi do svetlo rumene barve, beljake pa namlati do srednje čvrstega snega (srednji vrhovi). V drugi posodi iz tekoče pričaraj stepeno smetano.
Belo čokolado stopi ravno tako kot prej, le da sedaj izdatno poskrbiš, da se dobro ohladi – temperaturi rumenjakov in bele čokolade naj bi bili približno enaki, ker lahko drugače rumenjak zakrkne. Rumenjake po žličkah dodajaj k beli čokoladi in se ne ustraši, ko se med mešanjem zmes spremeni v gosto pasto.
K rumenjakom in čokoladi počasi vmešaj tretjino stepene smetane, da se dobro poveže, nato pa še preostalo smetano. OREO piškote nič kaj nežno zdrobi in jih v treh lahkih gibih vmešaj k nastajajočem moussu. S spatulo od spodaj navzgor primešaj najprej tretjino, nato pa še ostal sneg. Ne mešaj preveč!
Vzemi obroč z biskvitom iz hladilnika in se prepričaj, da je čokolada na njemu dovolj čvrsta ter ga premaži s polovico mascarponejeve kreme. Zagrabi OREO piškote in divje žongliraj z njimi, nato pa jih enakomerno razporedi po površini kreme. Zaradi lepšega rezanja pusti sredino in robove prazne. Ko so kolutki na svojih mestih, jih utopi s preostankom kreme, katero natančno poravnaš.
[adinserter block=”3″]
Naslednja plast po rahlosti pripada moussu. Ta čokoladni oblak premaži po kremi in ga poravnaj.
Tudi torte se morajo spočiti, zato pusti bogato damo, da čez noč v hladilniku sanja o piškotih, muffinih in čokoladnem slapu.
Okrasitev
Naslednji dan se okrasitve torte loti potihoma, saj le-ta še spi v hladilniku.
120 ml smetane segrej skoraj do vretja, nato z njo prelij 50 g čokolade in mešaj do žametne strukture. Ker se mora mešanica povsem shladiti, jo previdno zalučaj v hladilnik ali celo zamrzovalnik.
Zdaj je topljena čokolada gosta in potreben je le še hiter električen miks, da iz nje nastane penasta krema.
Za glazuro prav tako stopi čokolado, le da tokrat preliješ 100 g čokolade s 100 ml vroče smetane. Tudi ta čokoladna mešanica se mora shladiti, da ne raztopi moussa pod seboj.
Torto nežno prebudi in jo izvleči iz hladilnika ter vrzi na pult. Prelivanje z glazuro prični s sredine, nato se v spirali približuj robu.
Z dresirno vrečko po površini torte enakomerno nakupčkaj gnezdeca iz čokoladne kreme, v katere porineš mini OREO piškotke.
Tako, dela je konec. Njena izdelava ni bila mačji kašelj, a ko pred seboj vidiš tako dekadentno torto, vzeto iz najbolj pregrešnih sanj, pozabiš na vse morebitne tegobe.
V resničnem svetu se je že ustvarilo jutro, midva sva pa še kar vztrajala za zaprtimi očmi. V sanjah nisva več vzdržala in sva napadla nič hudega slutečo torto. Odrezala sva požrešen kos in bila blažena ob pogledu na prerez.
Ko pa sva ravno hotela zasaditi čekane v njo … sva se pa zbudila!
Tako sva imela pokvarjen cel dan, saj je torta iz sanj ostala v njih, Tina pa brez darila (hec).
Sladek tek!






Pozdravljena,
Naredila Oreo torto, ki je požela ovacije pri mojem sinu.
Zelo dobro opisan postopek priprave. Danes pa bom ustvarjala borovničevo mojstrovino.
Pohvala blogerjema. 🙂
lp Svetlana
Svetlana, hvala za lepe besede!
Sin bo zagotovo z veseljem pomlatil tudi vijolično ombre torto 🙂
Ali lahko spustim jajčka v belem čokoladnem musu, ker delam za noseč-ko pa ne sme svežih jajc? .Hvala za dogovor
.
Zdravo Natalija. Jajčka v moussu lahko izpustiš, vendar mousse ne bo prišel tako rahel in puhast. Smetani dodaj sladkor in jo stepi nato previdno vmešaj ohlajeno belo čokolado. Na koncu dodaj še piškote. Lp 🙂
Hvala za odgovor,, nekaj takega sem sama premišljevala. Dodal bom sicer beljak, ki ga bom “skuhala z sladkorno raztopino, da pridobim nekaj volumna. Lp, 🙂
Oooopa 🙂 to sem iskala! Upam, da nastane tako dobra, kot izgleda…
Pozdravljeni, zanima če je možno brez želatine narediti kremo ?
Živijo, Melanie.
Želatina verjetno ne bo potrebna, če uporabiš 200 g čokolade namesto 100g, če bo krema preredka, pa vmešaj še en KremFix.
Nisem ravno spretna kar se tiče peke… :/
mislite, da mi bo uspelo narediti to torto, če skrbno sledim tem korakom? 🙂
Seveda, da bo 🙂 tako da kar pogumno! Lp, Midva
Zelo pohvalim tole tortico. Naredila sem jo že 3 x in požela ovacije.
Tudi zelo lepa je.
Že kar precej časa me je mikala izdelava tele tortice. Zgleda res bombastično in tudi sestavine veliko obetajo. K sreči sem se lotila izdelave torte s pol manj sestavin in naredila torto premera 18cm. K sreči pravim zato, ker nismo bili ravno navdušeni nad končnim izdelkom. Torta sicer zelo okusna, samo za naše okuse “pretežka”. Vse skupaj pride preveč osladno in težko poješ en povprečno velik kos torte. Je bolj sladica za “one bite”. Sta pa krema in mousse zelo okusna in jih bom v bodoče verjetno uporabila na kakšen drugačen način. Aja, pa recept je res nazorno napisan, tko da ne moreš nič zgrešit. Pozdravček
Marjeta,
hvala za mnenje:) Se strinjava, torta je močnega okusa in zelo nasitna in kot taka namenjena sladkosnedim težkokategornikom, pa še to v tankih rezinah. 😉
Pozdravljena, včeraj sem delala tortico in vse je šlo gladko in super, do nočne more-beri mussa, namreč moj ni bil prav nič puhast 🙁 kje sem naredila napako, v smetano sem dala kremfix in pa vse sestavine sem mešala v robotu, na prvi stopnji, z metjico, za stepanje smetane, no vse razen snega, tega sem zelo počasi in previdno umešala. Samo je zadeva povsem tekoča in lepljiva :-/ sicer pa hvala za recept, biskvit je več kot odličen, krema tudi, še muss rešim in bo božanska 🙂
Živijo, Helena.
Stopljena bela čokolada, ki gre v mousse, mora biti gladka in dobro ohlajena. Stepeno smetano dodajaj postopoma z uporabo spatule. Pomembno je, da maso mešaš od spodaj navzgor. Ko dodaš drobljene piškote, jih pa ne mešaj preveč.
S temi napotki bi moral mousse uspeti 🙂
LP, midva
Zdravo. Zelo zanimiv recept in odlične slike! 🙂 Jutri jo bom poskušala speči, mislim pa jo malo prilagoditi. Biskvit bi naredila malo po svoje, tako da bi ga prerezala na polovico. Potem pa bi spustila plast z moussom, bi pa v kremico z mascarponejem zmešala zdrobljene oreo piškotke, namesto da bi uporabila cele. Najbrž bi se tudi v mousse koščki piškotov dobro zmešali kajne? Zanima me še, če pride ta krema dosti kompaktna (nikoli še namreč nisem delala z mascarponejem), da bi lahko potem nanjo položila še del biskvita in potem vse skupaj oblila s čokoladnim prelivom? Je najbrž vsekakor potrebno uporabiti želatino fix kajne? Zanima pa me še kje ste kupili mini Oreo piškote? 🙂
Živijo, Urška!
Mini OREO piškote lahko kupiš v Muellerju.
V kremo z mascarponejem lahko zamešaš tudi drobljene OREO piškote. Ta krema je ravno zaradi mascarpone sirčka precej kompaktna, zdrobljeni piškoti pa bi jo še bolj učvrstili. Želatino FIX lahko tako izpustiš, za vsak slučaj pa v smetano zmešaj en Kremfix.
Drugače se sliši sijajna ideja za torto in verjameva, da bo super izpadla.
LP, midva
Pozdravljena, hvala za odgovor, se mi je zdelo, da sem poraba z robotom, bom drugič počasi in upam da rata 🙂 poročam 🙂 Lp Helena
Pozdravljena,
mene pa zanima koliko časa bi morala pustit hladit biskvit in mlečno-čokoladno plast?
Kljub dobri uri v hladilniku se čokoladna plast ni strdila in sem imela kup težav, ko sem nanjo začela mazati precej kompaktno mascarponejevo kremo 🙁
Pri pripravi moussa mi je šlo vse dobro. Le potem, ko je bil nekaj minutk v posodi, ko sem se ubadala z mazanjem mascarponejeve kreme, je predvidevam beljak postal tekoč (?!) in sem mogla še malo premešat, so piškoti “razpadli” in je nastala temna, nič lepa (čeprav dobra :-)) krema.
lp, Nataša
Nataša, po eni uri bi morala biti čokoladna plat dovolj čvrsta. Morda ni dovolj hladno in v takem primeru počakaj dlje.
Pri moussu je pomembno, da čim manj mešaš. Morda beljaki niso bili vsi dobro stepeni?
Veliko uspehov pri tortopeki 🙂
Živjo,
Zelooo sem navdušena nad tem blogom in tako z veseljem poizkušam vajine recepte. Vajino sanjsko orea tortico sem že delala, vendar nikoli ne na “zalogo”. Situacija je takšna, da mora biti fertik v soboto zjutraj. Ob službih in preostalih obveznostih razmišljam, da bi danes, to je 2 dni prej, naredila biskvit, katerega bi potem namočila z mlekom ter premazala s čokoladno plastjo. S preostalim delom bi nadaljevala jutri (krema in mousse) z oblivom bi torto končala v soboto zjutraj. A bi šlo tole? Saj nabrž biskvit ne bi bil suh, kajne?
Pa še eno vprašanje: koliko ca. je prišla visoka vajina torta, ko sta jo delala po prvotnem planu? Zapisano je, da je prišla kar visoka. Ko sem jo delala prvič, sem zmanjšala količine, sedaj moram narditi torto za 16 ljudi, pa kolebam med fi26 ali 24.
Hvala že vnaprej 🙂
Zdravo, Melita!
Najprej hvala za pohvale, te nama dajejo pravi zagon:) Sanjsko tortico lahko brez problema narediš na “zalogo”, naredi točno tako kot si opisala – biskvit malo bolj namoči in bo torta prišla super:) Torta je nastala visoka cca. 7cm ali celo še več… Za 16 ljudi ti priporočava premer 26 cm. Če si bo kdo slučajno zaželel repete, bo ravno prav:)lp, Midva
Pozdravljena! Ker sem – ko gre za peko slascic – se povsem zelena, resnicno upam, da mi bosta z nasvetom lahko pomagala. 🙂 Zanima me, ce lahko cokoladno mousse kremo naredim tudi brez oreo piskotov? Bo v tem primeru krema ostala puhasta ali bo postala tekoca? Je treba v tem primeru razmerje ostalih sestavin spremeniti ali lahko ostanejo ista?
Iskrena hvala za odgovor ze vnaprej.:)
Zdravo Tamika:)
Seveda ti bova pomagala:) Mousse lahko pripraviš brez OREO piškotov, vendar v temu primeru moraš dodati želatino ali kremfix, da bo krema dovolj kompaktna ker drugače se ne bo lepo strdila. Lp, Midva:)
Kolikšen je premer te torte? Nisem nikjer zasledila … 😔
Zdravo Monika!
V receptu takoj za sestavinami piše, da potrebuješ pekač s premerom 26 cm:) Velko veselja pri ustvarjanju! Lp, Midva:)
Pozdravljena!
Mene pa zanima, če je tortica dovolj kompaktna, da jo oblečem v tičino maso in potem na vrh dodam še eno mini tortico.. Predvsem me skrbi zaradi mousse kreme..
Hvala za odgovor in super recepte.
Lp, Renata!
Pozdravljeni,
Še tukaj da pohvalim tortico. Danes sem jo naredila, sicer v drugačni obliki, kar ni uplivalo na okus. Tortica si s polnim pravom zasluži naziv “BOŽANSKA” ker to tudi je. Okus je ekstra božanski in recept si zasluži vse pohvale. Bravo VI2!
LP, Alma
Alma, hvala za take lepe besede! Res naju veseli, da vam je bila všeč. Lp, Midva
Izgleda odlicno. Imam namen narediti, zanima me le tvoje mnenje in sicer kako se ti zdi, če bi na vrhu dodala malinin preliv, da zbijem popolnoma čokoladen okus?
Luca, meniva da bi super izpadlo:) Lp, Midva:)
Zanima me kje naj najdem Oreo piškote? spar, hofer jih nimata. sedaj sem kupila v sparu neke podobne od s budgeta ampak se bojim, da to ne bo isti okus. kje imajo Oreo piškote?
lp Anja
Anja,
Najbolje, da enega kupljenega žrtvuješ in poskusiš, verjetno bo dovolj okusen 😉
Drugače pa lahko OREO piškote kupiš v Leclercu ali v Müllerju – v slednjem imajo tude vrečke z mini OREO piškotki.
Veliko zabave ob peki!
Midva
Hvala, bom uporabila kar te sparove, zanima me se ali za pravokotni pekac 29×42 naredim dvojno kolicino kremein biskvita? lp Anja
Pozdravljena,
Najprej bi pohvalila piskotno in vaniljevo torto, ki sta obe uspeli super, tudi s figuricami iz ticibe :). Nisem uspela odpisat. Sedaj me pa za oreo zanima, ce lahko uporabim ameriske biskote (na embalazi pise brownie cookies) namesto oreo, ker jih nisem dobila. Predvsem me zanima za mousse, ker je treba tako paziti. Hvala in lp.
Pa se to. Lahko vse delam v modelu 28 cm, ker okvirja za torto nimam.
Zdravo Gajeta.
Lahko delaš tortico v modelu 28 cm. Glede piškotov pa, seveda lahko uporabiš tudi te, vendar bo okus tortice popolnoma drugačen. Lp, Midva;)
Zdravo,
ali lahko biskvit pustim v pekaču, ali kam lahko dam biskvt ko ga vzamem ven, saj nimam posebaj obroča za torte.
LP in hvala
Zdravo Tjaša!
Seveda laho pustiš biskvit v pekaču, vendar ga obdaj z acetatno folijo ali papirjem za peko, da povišaš pekač. Saj pride tortica visoka (višja od običajnega pekača). Lp, Mida
Živjo, se kreme lepo ločijo od obroča tudi brez papirja za peko? Žal sem že začela ustvarjati in na obodu nimam papirja, imam pa pekač premera 28 …
Zdravo Dina!
Pojdi okol in okol pekača z nožkom in bo tortica lepo padla ven. Lp, Midva;)
Hej. Danes sem delala tortico in zdej bi jo rada okrasila in se mi cokolada s smetano ko jo vzamem iz skrinje nove zmiksat… ena se mi je ze sesirila. Kaj bi lahko bilo? Kaj lahko naredima? Aja pa super recepte imata! Sem jih ze vec uporabila in so vedno top in tako super vse opisano!😊
Lp, Sabina
Zdravo Sabina!
Čudno, da se ti ne stepe:/ Dodaj še malo topljene čokolade ali pa kakšen kremfix, če ga imaš pri roki:) Lp, Midva:)
Sem dala za par minut v hladilnik in je bila pa potem kar trda😊 hvala za pomoc. Torta je super😉
Ta torta je super! Jaz sem jo ta vikend že drugič naredila in vsi povabljeni so bili navdušeni. Ker pa sem nova v svetu peke in sem se izdelave moussa malce ustrašila, sem ga nadomestila s še eno plastjo mascarponejeve kreme, le da sem vanjo vmešala še zdrobljene oreo piškote.
super recepti! 🙂
Zdravo Barbara!
Super, naju veseli da vam je tako všeč, drugače pa kar pogumno sva prepričana da ti bo uspel!
Lp, Midva 🙂
Ne morem verjet kako je dobra 🙂 sem probala že lepo število tort iz vajine strani in moram povedati da so odlične 🙂 najbolj pa me navdušijo vajini recepti. Še brati jih je zanimivo 🙂
Lp
Hvala, Ana za tako lep komentar<3 🙂 Lp, Midva
Pozdravljena,
ali lahko v mousse namesto bele čokolade dodam belo linolado?
LP
Zdravo Jasna!
Lahko!Lp, Midva:)
Po prebranih komentarjih sprva nisem vedela, ali naj se je lotim ali ne… no, sem se je vseeno in ko so jo gostje dobili na krožnik je zavladala tišina. 🙂 Mislim, da to pove vse.
Ta torta je noro dobra! Je bomba za želodec, ampak reeees dobra.
Živjo! Spet sem delala vajino tortico. Za mousse sem uporabila samo beljake, stepla v sneg, dodala smetano, Oreo, sladkor ter cokoloado in je super uspelo. Z rumenjaki se ne grem vec 🙂
Trenutno cakam, da se cokoladna glazura na vrhu strdi, potem pa samo se okrasitev.
Odlično Piškotka, pa kakšno slikco nama pošlji. Lp, Midva:)
Živjo! 🙂
Mene pa zanima kako mehak pride ta oreo mousse? Razmišljam namreč, da bi torto na vrhu pokrila še s tankim biskvitom, pa me skrbi, da ga mousse ne bi zdržal. Bi bilo mogoče pametno da dodam kak list želatine?
Hvala za odgovor;)
Živjo! 🙂
Mene pa zanima kako mehak pride ta oreo mousse? Razmišljam namreč, da bi torto na vrhu pokrila še s tankim biskvitom, pa me skrbi, da ga mousse ne bi zdržal. Bi bilo mogoče pametno da dodam kak list želatine?
Hvala za odgovor;))
Zdravo, mousse pride kar čvrste konsistence, tako da ni potrebno po dodajanju želatine. Lp, Midva:)
Pozdravljena! Zanima me ce lahko 2 dni prej naredim biskvit in ga polijem s cokolado,drugi dan pa ostali 2 kremi? Ali bo biskvit presuh? Lp hvala
Seveda Irena, lahko narediš tako pazi samo da dovolj dobro namočip biskvit. Lp, Midva:)
Pozdravljena, razmišljam, da bi moussu, poleg koščkov oreo piškotov ,dodala na koščke narezane jagode. Prosila bi vaju za nasvet, če je to izvedljivo in kako bi v tem primeru morala prilagoditi količino ostalih sestavin.
Hvala za odgovor. Lp, Lucija
Zdravo Lucija!
Če boš dodala jagode bo krema prišla verjetno pretekoča, saj jagode vsebujejo kar nekaj vode. Predlagava ti, da potem uporabiš še želatino fix, da kremo malo učvrsti. Lp, Midva;)
Za koliko ljudi je torta?
Tortica je za 18 kosov. Lp, Midva;)
Ojla mene pa zanima ali lahko naredim samo biskvit če se da potem brez čokoladnega obliva in samo prvo plast z mascarponejem in vmes notri piškoti veliki in zg plasti z zdrobljenimi in čokolado spustim. Bi bila manj nasitna
Evo včeraj sem jo pekla. Vzela sem kvadratni pekač 26 cm in se vedno je bil bisvit visok. Za moje pojme je za 26 cm okroglega zadosti pol sestavin. 10 žlic mleka čisto premalo. Jaz sem jih dala 40 pa še bi jih lahko. Čokolada ki je vmes se ful težko reže ampak ajde je še šlo. In zgonje dele z zdrobljenimi piškoti sem spustila, po vrhu sm dala samo čokolado
za moje pojme je torta ok če jo ful navlažiš. Pa tudi potrebno je napisati da je čokolada vmes ko je v hladilniku treba čakati malo dlje. Oz ali se jo prej ohladi: ampak predn ni trda se ni potrebno lotit kreme.
LP
Noro dobra torta…res, da je kar nekaj dela z njo, ampak se splača. Zelo mi je všeč vajin stil pisanja, je zelo zabaven in berljiv….vendar sem si morala, ko sem delala torto kar malo podčrtavati in označevati kaj, kdaj in kam gre, da nisem česa pozabila.
Super sta, danes se lotim vajinih piškotov…še ne vem katerih, ker mi jih je kar nekaj všeč.
Pozdravljena,
Torto sem naredila, sedaj me caka se okrasevanje. Zanima me ali je bolje pocakati na okrasevanje tik pred pogostitvijo ali jo lahko naredim ze zdaj zjutraj. Namrec bojim se da bi se mi zacela sesedati. Hvala za odgovor
lp ana marija
Živijo,
Tole tortico lahko brez skrbi okrasiš že nekaj ur prej.
LP,
Midva
Živijo,
najprej bi vaju res pohvalila, ker je tole en super blog s super idejami!!
Glede oreo torte me skrbi, da bi bila ” pretežka ”, zato sem razmišljala da bi dodala mogoče jogurt v mousse iz bele čokolade pa me zanima mnenje in ali je to sploh izvedljivo da bo torta nakonc izapdla vredu?
Hvala za odgovor
Lp,
Hana
Hana,
kos te torte zna biti kar zalogaj. Kar se tiče okusa, meniva, da se kislost jogurta ne bi najbolje razumela z več vrstami čokolade in OREO piškoti.
Midva se težjih tort lotevava s kepico sladoleda ali pa stepeno sladko smetano.
Živjo,
jaz pa imam pomisleke glede uporabe svežih jajc v moussu iz bele čokolade. ali se to lahko nadomesti s čim drugim?
Pa še eno vprašanje, nekje vmes je nekdo vprašal ali je možno narediti torto tako, da bi jo oblekel v fondant in povrhu okrasil drugače, vendar ni bilo nikjer odgovora na to vprašanje. Prosim še za to mnenje, ali bo torta zdržala še eno plast biskvita in zgornjo dekoracijo?
Hvala za odgovor
lp,
Eva
Eva,
jajca lahko preprosto izpustiš.
Pri dodatnem biskvitu zna biti torta previsoka. Meniva, da bi morala torta zdržati fondant, priporočava pa, da biskvitu v receptu povečaš sestavine za 1/3 in ga potem razpoloviš oz. spečeš v dveh rundah.
LP,
Midva
Zivjo! Mene pa zanima ali bo oreo torta se kar okej, ce jo specem v cetrtek in jo postrezemo v nedeljo? Vmes bom odsotna in mi v nedeljo ne bo uspelo vse to speci in strditi.. mislita, da bo okej?
Leja,
v nedeljo bo še vedno dobra, brez skrbi 🙂
LP, Midva
Ena od najboljših tort ki sem jih kdaj naredila/jedla. Hvala za recept!
Hvala, Nea!
Naju veseli, da ti tekne 🙂
Pozdravljeni,
Tortica je res super. Danes jo delam drugic in sedaj sem opazila da nimam zelatine fix. Imam le zelatino v prahu ali v listicih. Lahko uporabim kaj od tega? Zal tudi krem fix-a nimam. Hvala za pomoc in lep pozdrav
Simona, namesto 1 vrečke želatine fix lahko uporabiš 5 listov želatine. Seveda jo moraš prej namočiti in stopiti.
LP, Midva
Kako naj prilagodim količino sestavin za 18cm pekač?
Aleksandra,
količine lahko pretvoriš s tortopretvornikom: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/
Pozdravljeni.
Za hčerkin rojstni dan se nameravam lotiti peke te torte, ki je po receptu sodeč res zelo okusna. Ker pa mora biti okrašena v stilu Tačk na patrulji 🙂 me zanima, če lahko namesto zgornje čokoladne plasti torto oblečem v sladkorno maso in dodam na vrh figurice (je torta dovolj kompaktna)?
Za odgovor se vama že vnaprej zahvaljujem. Branje vajinih receptov je res zabavno in pritegne h kuhanju in peki.
Lp, Viktorija
Viktorija,
zgornja krema je rahla in nežna, zato ne bi zdržala sladkorne mase. Nasploh se v maso oblači torte, ki imajo na vrhu tudi biskvit.
Živjo.
Mene pa zanima, če bi pekla torto v pekaču premera 18cm in izpustila mousse, bi bila torta potem prenizka? Bi bilo bolje da si preračunam sestavine (brez moussa) za premer 20cm in jo vseeno naredim v 18cm pekaču, da bi prišla neka normalna višina torte?
Hvala za odgovor 😊
Sandersa,
tako bi tudi midva naredila – preračunala na 20 in pripravila v 18 cm, s tem, da bi izpustila mousse.
Pozdravljeni
Zanima me zakaj se mi je ko sem delala glazuro cokolada pretvorila v nekaksno sluz in je iz nje zacela po malem spuscati mascoba? Naredila sem kot pise se pravi smetano skoraj zavreto sem polila cez koscke cokolade in premesala, vendar se cokolada ni cisto raztopila in ko sem vanjo pomocila prst je bila ze hladna tako da sem smetano in cokolada morala za slabo minutko postaviti na malo ognja da se je v celoti lahko stopila nato pa je ratala cisto drugacna struktura cokolade.. bi morala cokolado dati se na manjse koscke oz grobo nasekljati da bi se lazje stopila? Nevem kaj sem naredila narobe me pa zanima kaj delam narobe ker se mi je zgodilo isto pri mousse torti ampak spet samo z zlahtno cokolado (70-75% kakava) medtem ko z mlecno nisem imela problema nikoli.
Hvala za odgovor
Lp
Maša,
koščke čokolade lahko raztopiš tudi v smetani nad nizkim ognjem ali pa nad vodno kopeljo. Pomembno je, da ni posoda prevroča.