OREO smetanova torta
Ujame te v svojo mrežo
Najbolj strašljiva stvar pri peki tort je polnočni napad sladkosnedih požeruhov na hladilnik, v katerem počiva nič hudega sluteča torta. Tveganje za omenjeno grozodejstvo je še večje, ko gre za torto, kot je tale. Gre za enostavno torto brez peke z OREO piškotnim dnom in nežno smetanovo kremo, ki lakotnikom še posebej diši.
Lahko zlezeš na hladilnik ali v bližnjo omarico in v zasedi čakaš, da lakomniki prilomastijo na nočno mastenje, nato pa jih poskušaš preplašiti z glasnim “BU!”. Omenjen pristop pa žal le redko prepreči požrešni stampedo, kateremu se potem potolčeno pridružiš tudi sam.
Daleč najbolj uspešna metoda za odvračanje polnočnega sladkanja je, da na torto narišeš pajkovo mrežo, nanjo pa naseliš kup hudobnih pajkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
320 g OREO piškotov
100 g masla
Krema:
250 ml sladke smetane
500 g maskarpone sira
50 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
6 listov Dr. Oetker želatine
Pajkova mreža:
Dr. Oetker Professional desertni preliv čokolada
Za te količine sestavin potrebuješ okrogel pekač s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- V sekljalnik ali multipraktik stresi 320 g piškotov in jih fino zmelji.
- Prelij jih s 100 g stopljenega masla in jih dobro premešaj.
- Na dno tortnega pekača s snemljivim obodom premera 20 cm vpni papir za peko.
- Piškotno zmes stresi v pripravljen model in jo razporedi po dnu in ob steni modela – sega naj skoraj do vrha obroča.
- Potlači jo do enakomerne debeline in pogladi.
- Model s piškotnim dnom postavi v hladilnik.
Krema:
- V posodo vlij 250 ml sladke smetane in jo stepi.
- V drugi posodi električno zmešaj 500 g maskarpone sira, 50 g sladkorja, žličko vanilijeve arome in vrečko vanilijevega sladkorja.
- V posodico s hladno vodo namoči 6 listov želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico. Želatino segrevaj nad nizkim-srednjim ognjem, dokler se povsem ne stopi.
- Stopljeno želatino vmešaj v kremo z mikserjem.
- Na koncu h kremi s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Kremo nanesi v tortni model in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa naj tam počaka na sončni vzhod.
Pajkova mreža:
- S čokoladnim prelivom na torto zariši enakomerno spiralo, od sredine navzven.
- Pograbi zobotrebec, ga plitko zapiči v center spirale in ga potegni v ravni črti do roba torte.
- Na tak način nadaljuj, da torto razdeliš na 8 enakih delov, pred tabo pa stoji strašna pajkova mreža.
Pajkov tek!