Ocvrte kisle kumarice
Presenetljivo hrustljavi žetončki
Ocvrte kumarice se na papirju sprva lahko berejo kot nepotreben eksperiment ameriške kulinarike. A le en ugriz v hrustljavo kolesce s sočnim in prijetno kislim jedrom je dovolj, da osmisli cel kupček ocvrtežev.
Mislili bi, da ocvrte kumarice zaradi sočnosti izgubijo hrustljavost kmalu po izhodu iz olja, pa ni tako. Zaradi žvrkljanega testa se njihovo hrustanje namreč sliši tudi po eni uri.
Lahko jih postrežemo z omako kot slasten prigrizek, zares zasijejo pa v družbi mesnih dobrot z žara.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Ocvrte kumarice:
250 g vloženih narezanih kislih kumaric
olje za cvrtje
Žvrkljano testo:
60 g moke
1 ščepec bazilike
1 ščepec timijana
1 ščepec majarona
2 žlički česna v prahu
2 ščepca soli
1 ščepec popra
120 ml mleka
Postopek
Predpriprava:
- V posodi zmešamo moko, zelišča in začimbe.
- Z metlico postopoma vmešamo še mleko, da dobimo žvrkljano testo.
- Kolesca kislih kumaric odcedimo in osušimo s papirnato brisačko.
Cvrtje:
- V posodo z debelim dnom vlijemo za dva debela prsta olja.
- Na srednjem–visokem ognju ga segrevamo do delovne temperature – ko vanj pomočimo ročaj kuhalnice, se morajo okoli njega tvoriti mehurčki.
- Tretjino kumaric stresemo v žvrkljano testo in premešamo.
- Vsako namočeno kumarico posebej prenesemo v olje z vilicami.
- Cvremo jih 3–4 minute, vmes jih enkrat obrnemo.
- Ocvrte kumarice zbiramo na krožniku z več plastmi papirnatih brisačk, da se znebimo odvečnega olja.