Mlečni gres s skuto, karameliziranimi jabolki in cimetom
Gres dober!
V zadnji recept, ki sva ga pripravila v sklopu pobude “izbrana kakovost – Slovenija”, sva želela vključiti čim več mlečnih izdelkov, ki se ponašajo s tem znakom kakovosti, vrhunskega slovenskega porekla in stroge kontrole. Več o njemu si lahko prebereš v najinem prispevku o mleku.
V navalu mlekomanije sva tako pripravila nežen mlečni gres, v katerega sva poleg mleka stlačila še skuto. S tem sva ustvarila šele pol sladice, saj na vrhu gresa ždi kupček karameliziranih jabolk s cimetom.
Tale ekspresna sladica je skoraj tako hitro pospravljena kot pripravljena – vzeti si moraš le nekaj minut!
Sestavine za 4 kozarčke mlečnega gresa:
0,5 l mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
6 žlic pšeničnega zdroba
2 zvrhani žlici pasirane skute z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
1 žlička vanilijeve arome
Na vrh spada:
3 jabolka
4 žlice rjavega sladkorja
1 žlica masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
1 žlička cimeta
Jabolka olupi in nareži na tanjše krhlje. V svetlo posodo stresi rjav sladkor in ga raztopi nad srednjim ognjem, nakar se mu pridruži še maslo. Karamelo pomešaj in vanjo stresi jabolka in cimet. Malo pokuhaj in pomešaj, da se vse skupaj poveže.
Za mlečni gres najprej zavri mleko, nato pa vanj špricni vanilijevo aromo in z metlico vmešaj gres. Skuhaj ga po navodilih z embalaže. Sladkati ni potrebno zaradi karamele, ki se bo kmalu znašla na vrhu gresa. Na koncu vmešaj še obe žlici skute.
V kozarec ali lično skodelico najprej stresi mlečni gres, ki ga nato hitro razveseliš z izdatno količino karameliziranih jabolk.
Tega aromatičnega posladka loti še vročega in z mirno vestjo, ki jo zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”. Okusno, kvalitetno in slovensko. Kaj še hočeš?
Izberi kakovost!
Kdaj pa se doda skuto, že v mleko? Mislim, da je bil tiskarski škrat pri receptu 😁
Maša, skuto se doda na koncu v gres. Hvala za opozorilo, res se je škrat malo pošalil z nama 🙂
Recept sva popravila.
LP, Midva