Miklavžev kolač
Sveti Nikolač
Dobrodušni Miklavž je resda nadvse radodaren, a kaj pretirano inovativen z darili pa ravno ni. Njegov darilni repertoar pretežno tvorijo suho in sveže sadje ter čokolade, za manj pridne pa se najde tudi kaka palica.
Obilje suhega sadja, ki ga za seboj pusti Miklavž, lahko uporabimo v sočnem kolaču, ki je pravi znanilec prazničnega obdobja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sadje:
80 g rozin
350 g mešanega poljubnega suhega sadja
50 g sladkorja
500 ml vode
Kolač:
220 g masla sobne temperature
50 ml olja
50 ml mleka
120 g kisle smetane
200 g rjavega sladkorja
1 vanilin sladkor
4 jajca
300 g moke
pol vrečke pecilnega praška
⅓ žličke cimeta
1 žlička vanilijeve arome
Preliv:
čokoladni preliv
suho sadje
Za kolač potrebujemo model za kruh z dimenzijami 30 x 13 cm.
Postopek
Suho sadje:
- V kozico stresemo rozine, ostalo suho sadje in sladkor ter prilijemo vodo.
- Kozico pristavimo nad ogenj in ob rahlem brbotanju kuhamo približno pol ure, da voda izpari, sadje pa postane mehko in lepljivo.
- Sadje ohladimo.
Kolač:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- V posodo stresemo maslo sobne temperature, rjavi sladkor ter vanilijev sladkor. Z mikserjem vse skupaj dobro stepemo.
- Med stepanjem postopoma dodajamo jajca enega za drugim.
- Primešamo še kislo smetano, olje, mleko in vanilijevo aromo.
- V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine, ki jih nato primešamo k mokrim.
- Ohlajeno suho sadje primešamo v maso.
- V model za kruh z merami 30 x 13 cm namestimo papir za peko in vanj vlijemo maso.
- Kolač pečemo 1h 15 min – 1h 20 min.
- Da je res pečen, se prepričamo z zobotrebcem – ta mora po vbodu ostati suh.
- Ko se kolač ohladi, ga prelijemo s čokoladnim prelivom in po njemu razporedimo suho sadje.