Matevževi lulčki
So kot metuljčki sredi zelja.
Pojma nimava, kdo je bil Matevž, a njegova ideja, da skupaj v pire speštaš krompir in fižol, nama je zares všeč. Verjetno nama poba ne bo zameril, če njegovo idejo nadgradiva po svoje in omenjeno kombinacijo posvaljkava v odlične lulčke.
Njihova priprava je enostavna in zabavna, uporabimo pa jih lahko v celem spektru jedi – namesto matevža, žgancev, pireja, žličnikov ali klasičnih svaljkov.
Matevžasti svaljki so taki, kot morajo biti, ravno prav žvečljivi in mehki ter z značilnim okusom po fižolu.
Najimenitnejši pajdaš tem lulčkom so mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem. Recept si lahko prebereš TUKAJ.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 8 porcij
Sestavine:
500 g krompirja
500 g kuhanega rjavega fižola
1 jajce
150 g ostre pšenične bele moke
50 g gladke pšenične bele moke
1 žlička soli
1 žlička česna v prahu
Postopek
Kuha krompirja:
- Krompir očistimo in ga celega položimo v pisker, v katerega nato natočimo toliko vode, da ta sega dva prsta nad krompirjem.
- Kastrolo denemo na šporget, nato vodo s krompirjem zavremo in pokrito kuhamo, dokler krompir ni kuhan.
- V njegovo kuhanost se prepričamo tako, da ga kruto zabodemo z nožem. Če gre nož z lahkoto skozenj, je krompir nared.
- Vodo odlijemo, lupljenja krompirja pa se lotimo, dokler je ta še vroč. To je lahko potencialno boleča izkušnja, zato je previdnost na mestu. Krompir napičimo na vilice in z majhnim nožem postrgamo lupino z njega.
- Še vroč olupljen krompir stisnemo skozi ročno stiskalnico za krompir in ga pustimo v skledi, da se ohladi. Na tak način bo skozi izparevanje izgubil vodo, ki je ne potrebujemo v naših lulčkih.
- Če nimamo stiskalnice, lahko krompir stlačimo skozi cedilo ali pa ga fino zmečkamo.
Priprava mase:
- V sekljalnik stresemo kuhan in odcejen fižol – brez težav lahko uporabimo fižol iz konzerve.
- K fižolu dodamo eno jajce, nato pa vse skupaj zmiksamo, a ne prefino – še vedno hočemo, da se sem ter tja vidi kaka lupinica.
- Obe vrsti moke zmešamo skupaj.
- Fižolovo maso stresemo h krompirju in dodamo eno dobro žličko soli, 1 žličko česna v prahu in mešanico mok.
- Vse skupaj premešamo, nato pa narahlo zgnetemo skupaj. Paziti moramo, da ne gnetemo preveč, saj bi s tem razburili beljakovine v moki, ki bi nato lulčke naredile preveč gumijaste.
- Če je masa premokra, dodamo še kako žlico mehke moke ali tri.
- Masa je ravno prava, ko lahko z roko odtrgamo majhen košček in ga brez lepljenja na podlago ali roko posvaljkamo v 3-5 cm dolgo kačo.
- Na opisan način si iz mase prisvaljkajmo kup lulčkov, ki jih zbiramo na pomokanem pladnju.
Kuha svaljkov:
- Zavremo velik lonec vode, ki jo pošteno solimo.
- V vrelo vodo zmečemo en regiment svaljkov, ki se po priplutju na površje kuhajo še dodatno minuto, skupaj približno 4-5 minut.
- Kuhane lulčke zbiramo v skledi, pri tem pa pazimo na požrešne lopove, ki jih običajno take poslastice premamijo v kuhinjo.
Dober tek!
Njamsi recept! Res super priloga, da ni vedno samo krompir/riž in obratno 🙂