Marinade za žar
Tvoja bližnjica do sočnega in okusnega mesa
Čim se sonce malce dlje obdrži na nebu in nastopi konec tedna, že pobezljano drvimo ven z žarom pod roko. Še tako židan piknik pa se lahko sfiži, če spečemo suho meso brez pravega okusa.
V peko se zato nikar ne podajaj brez pravilne priprave mesa, najučinkovitejši način pa je zagotovo namakanje v marinadi.
Naloga marinade je v nekaj urah prepričati meso, naj se zmehča in navzame njenih okusov, po peki pa naj ostane sočno.
Vsaka marinada je sestavljena iz naslednjih ključnih komponent:
- kislina (limonin ali limetin sok, kis, jogurt, …)
- olje (rastlinsko, oljčno, sezamovo, …)
- nosilci okusa (začimbe, zelišča, česen, čili, …)
- sol (kuhinjska sol, sojina omaka, ribja omaka, …)
Kislina poskrbi, da se zaradi razgradnje beljakovin meso zmehča in da okusi marinade prodrejo v meso. Kislost daje jedem s težkimi okusi tudi dobrodošlo svežino.
Olje je ključnega pomena, saj se meso zaradi njega navzame okusov, ki so topni v maščobi. Poleg tega olje skrbi, da meso obdrži vlago med peko, s svojim okusom pa deluje kot protiutež drznim kislim okusom.
Naloga soli v marinadi je ojačanje okusov, v mnogih marinadah pa jo nadomesti sojina omaka, ki mesu preda izrazito azijski okus.
Tako, teorija je za nami, na vrsti pa je slasten praktični preizkus. Za demonstracijo sva izbrala piščančje krače, ki se odlično ujamejo z marinadami, namakala pa sva jih v tri povsem različne marinade: pivsko, jogurtovo in teriyaki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Peka piščančjih krač
Ne glede na uporabljeno marinado, je postopek sledeč:
- S papirnato kuhinjsko brisačo z mesa obriši odvečno marinado.
- Na namaščeno rešetko srednje razgretega žara postavi krače in jih pokrij s pokrovom žara ali pa z aluminijasto folijo.
- Krače peci 20-30 minut, vmes pa jih nekajkrat obrni.
- Če je tako navedeno v receptu, kose mesa med peko večkrat premaži z marinado.
- Kos mesa je pečen, ko vanj zarežemo z nožem do kosti, iz njega pa izteče bistra tekočina. Meso ob kosti ne sme biti krvavo.
Pivska marinada
Klasičen okus s poudarkom na papriki, meso dobi hrustljavo skorjico.
Sestavine:
250 ml poljubnega piva
70 ml oljčnega olja
1 žlička soli
¼ čebule
4 stroki česna
3 žličke sladke paprike
½ žličke popra
sok pol limone
1 žlica svežega nasekljanega peteršilja
Postopek:
- Čebulo in česen na drobno nasekljaj in ju zmešaj z ostalimi sestavinami.
- V vrečko z zaporo postavi kose mesa in jih zalij z marinado.
- Vsebino vrečke dobro premešaj, nato pa jo postavi na hladno za 4-6 ur.
- Marinado pristavi na ogenj, da rahlo brbota.
- Meso med peko večkrat premaži z marinado, kar ponoviš tudi po koncu peke.
Teriyaki marinada
Močan in izrazito azijski okus, meso pa postane sladko in lepljivo.
Sestavine:
100 ml sojine omake
3 žlice medu
2 žlici sezamovega olja
2 žlici riževega kisa
3 stroki česna
1 žlica svežega nasekljanega ingverja
Postopek:
- Česen na drobno nasekljaj in ga zmešaj z ostalimi sestavinami.
- V vrečko z zaporo postavi kose mesa in jih zalij z marinado.
- Vsebino vrečke dobro premešaj, nato pa jo postavi na hladno za 4-6 ur.
- Marinado pristavi na ogenj, da zavre, nato jo odstavi.
- Dobro obrisano meso postavi na žar in ga po potrebi naolji.
- Ko se meso lepo zapeče z vseh strani, ga v zadnji minuti peke večkrat premaži z marinado.
Jogurtova marinada
Izredno sveži in lahki okusi, meso je sočno in lepo zapečeno.
Sestavine:
180 g navadnega jogurta
sok pol limone
2 žlici oljčnega olja
3 stroki česna
1 ščepec timijana
1 ščepec bazilike
1 ščepec rožmarina
1 žlička popra
1 žlička soli
Postopek:
- Česen na drobno nasekljaj in ga zmešaj z ostalimi sestavinami.
- V vrečko z zaporo postavi kose mesa in jih zalij z marinado.
- Vsebino vrečke dobro premešaj, nato pa jo postavi na hladno za 4-6 ur.
- Pred peko meso dobro obriši, preostalo marinado pa zavrzi.
- Meso postavi na žar in ga premaži z oljčnim oljem.
Naročnik recepta je Mercator.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!