Marelični kompot
Zapakiraj si poletje za pozneje
V živahnem poletju sadje pri nas na polno pobezlja in ga kar razganja od sočnosti, sladkobe in vitaminov. Da ne bomo jeseni glodali le gob in kostanja, pozimi pa grizli sneg, sveže sadje lično stlači v kompot.
Na tak način lahko shranjuješ praktično vse vrste sadja, midva pa sva se tokrat spravila na neobičajni duo svežih marelic in suhih sliv.
Paziti moraš, da je sadje za kompot približno enake velikosti, nepoškodovano in ne prezrelo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za kompot:
500 g marelic
100 g suhih sliv
Sirup:
1 dl vinjaka (po želji)
500 ml vode
200 g sladkorja
1 limona
zvezdasti janež
1 vanilijev strok
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Sterilizacija kozarcev:
- Preden se lotiš skrivanja sadja v kozarce, moraš te sterilizirati.
- Kozarce temeljito umij z detergentom.
- Pečico segrej na 100 °C in vanjo postavi kozarce, obrnjene na glavo, zraven pa pokrovčke.
- Po 20 minut segrevanja so kozarci sterilizirani.
Sirup:
- Čeprav je glavna vloga sirupa v kompotu konzerviranje, je ta zaslužen tudi za velik del okusa. V njemu namreč skuhaš poljubne začimbe, ki potem obogatijo sadje. V kompotu se tako pogosto znajdejo cimet, klinčki, janež, ingver, vanilija, …
- Poleg začimb pa lahko okus nabereš tudi iz drugih vetrov – midva sva na primer uporabila limonin sok in vinjak.
- V kozico zlij vodo, sladkor, zvezdasti janež in semena iz stroka vanilije.
- Prilij limonin sok in vinjak
- Kozico pristavi na ogenj in zavri.
Kompot:
- Marelice moraš pred konzerviranjem dobro umiti.
- Marelice razpolovi in izkoščiči.
- Marelične polovičke in suhe slive zloži v kozarce.
- Prelij jih s sirupom, tako da ta sega dober prst od roba. V kozarce naj ti pade tudi kaka začimba ali dve iz sirupa.
Kuhanje:
- Kozarce zdaj dobro zapri, jih postavi v pečico in pokrij z mokro krpo, ki je ne ožameš.
- Eno nadstropje nižje v pečici velik pekač, napolnjen z vodo.
- Kompot postavi v pečico, ki jo segreješ na 150 °C. Po 30 minutah pečico ugasni, kozarce pa pusti v njej, dokler se ne ohladi.
- Kozarce prenesi na pult, jih pokrij z odejo ali več krpami in pusti kak dan, da se počasi in temeljito ohladijo.
Tako, kompot je nared! Če ti ga bo uspelo obdržati do jeseni, ti bo prinesel osvežilen spomin na poletje.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!