Malinova torta z belo čokolado
Instant klasika
Belo čokolado imajo radi prav vsi, med njene najboljše prijatelje pa zagotovo spadajo maline. V tej torti se vrhunska bela čokolada BAM proizvajalca Barry Callebaut zato odlično počuti v sendviču med nežno malinovo kremo in drznim malinovim želejem.
Midva sva nad BAM čokoladami tako navdušena, da se zdaj peke tort sploh ne lotiva brez njih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
80 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
2 jajci
0,5 dl olja
1 žlička pecilnega praška
20 g kokosove moke
Malinova krema:
500 ml smetane za stepanje
250 g zamrznjenih malin
6 listov želatine
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
150 g svežih malin
Krema iz bele čokolade:
500 ml smetane za stepanje
180 g BAM bele čokolade
3 listi želatine
Malinov žele:
200 g zamrznjenih malin
2 žlici sladkorja
3 listi želatine
voda
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si, ker pa sva tako navdušena nad čokoladami, sva ti uredila 10 % popust ob nakupu s kodo MIDVA10!
Postopek
Biskvit:
- Jajci in sladkor vrzi v posodo in jih intenzivno miksaj 6 minut.
- V posodo stresi še olje, kokosovo moko in pšenično moko, zmešano s pecilnim praškom
- Biskvitno maso vlij v namaščen pekač in peci 20 minut pri 180 ºC.
- Ko se ohladi, okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči z mlekom, da bo prijetno sočen.
Malinova krema:
- Smetano za stepanje stepi v stepeno smetano.
- Zamrznjene maline posuj s sladkorjem v prahu in jih v kozici nad srednjim ognjem segrevaj, da se zmehčajo, nato pa jih spasiraj do finega.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi k malinam.
- Malinovo osnovo mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Malinovo osnovo ohladi do mlačnega in jo primešaj k stepeni smetani.
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit navlaži z mlekom, nato pa nanj zlij malinovo kremo.
- Sveže maline s prsti potisni v malinovo kremo.
Krema iz bele čokolade:
- BAM bela čokolada je idealna za topljenje, o čemer se lahko prepričaš na lastno spatulo – v kozico vlij 200 ml smetane in stresi BAM belo čokolado v kapljicah. Raztopiti jo moraš nad nizkim ognjem, kar je ravno zaradi kapljične oblike mačji kašelj.
- Preostalih 300 ml sladke smetane prebutaj do čvrstega.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi k čokoladi.
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Belo čokoladno zmes ohladi do mlačnega in jo s spatulo nežno primešaj k stepeni smetani.
- Dobljeno kremo prelij čez malinovo plast torte, le-to pa nato vrni nazaj v hladilnik, da se strdi.
Malinov žele:
- Zamrznjene maline stresi v kozico in jih zasuj s sladkorjem. Segrevaj jih nad srednjim ognjem, da se zmehčajo, nato pa jih spasiraj.
- K malinovi osnovi dolij toliko vode, da znaša skupna prostornina 250 ml.
- Lističe želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo in nabreknejo. Ožemi jih in vrzi v kozico z malinovo osnovo. Nad srednjim ognjem mešaj toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
- Počakaj, da se malinova zmes shladi do sobne temperature, nato pa jo prelij na vrh torte.
Od torte se moraš zdaj posloviti vsaj za 6 ur, še bolje pa kar čez noč.
Priporočava, da se te torte ne lotiš v solo izvedbi, saj se lahko hitro zgodi, da se ne moreš ustaviti in tako dol počiš kar celo.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
A mislita, da bi recept lahko uporabila tudi, če bi maline zamenjala z jagodami?
Ana,
seveda, jagode se odlično ujamejo s čokolado 🙂
LP, Midva
Zivjo,
Mene pa zanima ce bi lahko namesto BAM bele cokolade uporabila BAM temno cokolado ali BAM mlecno cokolado za fontano?
Petra,
lahko! Če boš uporabila temno čokolado, izpusti 1 list želatine, da krema ne bo preveč kompaktna.
Živjo,
mene pa zanima če bi lahko belo čokolado zamenjala z belo čokolado Manner? Sem namreč malo pozna za naročat iz interneta. 🙂
Maja,
sicer ne bo tako enostavna za uporabo, ampak lahko uporabiš tudi belo Manner.
LP, Midva
Zanima na, ali lahko smetano nadomestimo z mascarpone? Ali potem dodam manj lističev želatine? Hvala. Res odlični recepti, sem jih že nekaj preizkusila in je vse uspelo kot mora.
Zivjo! Ce uporabljam Fixcream želatino v prahu namesto lističev želatine, koliko jo moram uporobiti? Hvala 🙂 Lp
Ana,
želatine ne moreš zamenjati s Kremfix, lahko pa z želatino Fix – 1 vrečka nadomesti 4 liste želatine. Pazi le, da jo v kremo vmešaš pred sladkorjem.
LP,
Midva 🙂
Pozdravljeni torta izgleda čudovito 😍 zanima me ali je mogoče BAM belo čokolado zamenjati z kakšno drugo (mogoče z belo Milko ) ?
LP, Eldina
Eldina,
sicer ne bo tako enostavna za uporabo, lahko uporabiš tudi belo Milko.
LP, Midva
Ce uporabim drugo cokolado (ker bam ni na zalogi), ji ravno tako uporabim enako kolicino in enako segrejem?
Hvala!
A je normalno da je krema z belo čokolado na začetku bolj tekoča? 230 ml smetane sem stopila z 209 g bele čokolade in posebej stepla 348 ml smetane in dodala 3 in pol lističev želatine? Se bo strdila?
Normalno:) Krema se bo strdila:)
Lp, Midva
Zdravo!
Tortico sm pekla točno po receptu, le da sem namesto Bam bele čokolade uporabila Manner belo čokolado in tortica je uspela v nulo!😍 Po vajinih receptih mi čisto vse tortice uspejo in vse pohvale za take hude in okusne recepte!👌👏
Zdravo, tale tortica izgleda super:)
Zanima me, ce namesto bele cokolade lahko uporabim temno in ali so kolicine enake?
Hvala
Zdravo. Zanima me, kdaj naj prestavim torto na kartonast podstavek? Ko je pečen biskvit in pustim obrobo ali ko je torta v celoti narejena?
Lara,
torto gradiš na kartonastem podstavku. Torej, biskvit postavi na podstavek in okoli njega zategni tortni obroč (ali pa uporabi okrogli del pekača).
V tem obroču potem nadaljuješ s kremami.
LP, Midva
Pozdravljena,
delala bi brezglutensko verzijo. Če namesto pšenične dam BG moko, bo enako uspela?
Hvala
Katja,
predlagava, da slediš navodilom na embalaži za nadomeščanje pšenične moke.
LP, Midva
Torto sem delala že večkrat in mi vedno uspe. Delam z belo čokolado schogetten iz Hoferja in rata v nulo. Res dobri recepti, saj sem jih sprobala kar nekaj. Kar tako naprej
“midva”.
Alenka
pozdravljeni
Mene pa zanima ali lahko namesto jagod dodam kivi,se mi bo strdilo ker ima kivi kislino
hvala lp
Tina,
žal ne bo šlo – želatina in svež kivi se ne razumeta. Če bi kivi blanširala v vreli vodi, bi potem šlo, a nekako dvomiva v izgled in okus takega kivija.
LP, Midva
Bi bilo OK, če čez tole torto, namesto malinovega želeja, naredim dripping preliv iz bele čokolade, obarvane rahlo roza? saj pri tej vrsti preliva, čokolada ni dovolj topla, da bi lahko “topila” zgornjo plast moussa iz bele čokolade?
Aleksander,
torta naj bo dobro ohlajena in bo vse OK 🙂
LP, Midva
Ravnokar naredila za sinov rojstni dan. Torta je odlična. Sem pa malinovo žele zamenjala s temno čokolado in okrasila z malinami.
Hvala za super recepte!
To pa je moralo biti dobro 😛
Z veseljem deliva svoje recepte 🙂
Mene pa zanima ali se maline spasira tudi cez cedilo da ne ostanejo peske
Nina,
maline se precedi po želji – naju osebno peške ne motijo. Če se tega lotiš, dodaj v cedilo še kako žlico vode, da bo lažje.
LP, Midva
Zelo so mi všeč vaši recepti. Rada bi se vam pridružila.
Ravno 1.pecem tole tortico. Ker nisem imela kokosove moke sem dala 100 g moke in ostalo vse po receptu pa je biskvit ful narastel 🙁 a ga kaj obrezem predno zacnem sestavljat tortico, da bo tanjsi in estetsko sprejemljivejsi? 🙂
Sara,
v mislih moraš imeti torto na koncu. Če je biskvit predebel, ga nekaj odreži stran. Ne gre samo za estetiko, tudi za ravnotežje in okus 😉
Pozdravljeni če namesto želetine v lističih uporabim v prahu ali je to isti postopek Oz. zaporedje kot z če je v lističih?
Medvedk,
želatino v prahu se uporabi identično kot tisto v lističih, le da uporabiš le nekaj žlic vode, ko jo namakaš.
Ojla, vidva sta napisala v recept g lističev želatine koliko je to če daš vrečkice želatine. Koliko vrečkic?
Eneja,
v eni vrečki je 6 listov želatine.
LP, midva
Pozdravljeni,
Mene pa zanima ali lahko namesto listov želatine uporabim kakšno drugo želirno sredstvo kot agar agar?
Alma, lahko, za količine in način priprave pa si preberi na embalaži agar agarja.
Pozdravljeni.
Se pridružujem predhodnim pohvalam v komentarjih. Tudi sama delam torte samo še po vajinih receptih. Vedno uspejo, vedno so odlične.
Berem, da uporabljata acetatna folijo. Kakšno višino priporočata?
Se že veselim vajinih novih receptov.
Najča, zelo sva vesela, da rada pečeš torte po najinih receptih 🙂
Midva uporabljava folijo višine 12 cm, ker imava tako več manevrskega prostora pri kreiranju.
LP, MIdva 🙂
Pozdravljeni a bi lahko na mesto biskvita nardila podago iz zdrobljenih keksov in maslom?
Vesna,
seveda lahko, super bi prišlo!
Ojla! Jaz sem naredila jagodno varianto in mi je uspela v nulo! Lp
Renata,
ja, tudi midva jagodičevje pogosto menjava v teh receptih 🙂
Pozdravljena,
najprej bi rada pohvalila vajine recepte. Delala sem malinovo torto z belo čokolado in je uspela v prvo. Me pa zanima, je nujno uporabiti zmrznjeno sadje ali je lahko sveže?
hvala in lp Polona
Polona,
seveda lahko uporabiš sveže sadje, a le-to žal ni na voljo skozi celo leto 🙂
Kakšna je višina te tortice???
Približno 8 cm.
Pravkar končujem to torto, vendar sem namesto malin uporabila borovnice. Belo čokolado pa sem uporabila iz hoferja. Krasno se je stopila in povezala. Sem zelo srečna, da mi je uspelo! Krasno izgleda. Še naprej vama želim veliko uspeha in čudovitih receptov.👍
Alenka,
lepo je to slišati! Borovnice so tudi prava bomba v tortici!
Hvala za lepe želje in veliko sladkega ustvarjanja ti želiva 🙂
Pozdravljeni,
bi se torto dalo krasiti z masleno kremo? Ali je problematično ker na vrhu ni biskvita?
Hvala za odgovor 🙂
Suzana,
kot si že sama rekla, za masleno kremo je priporočljivo, da je biskvit tudi na vrhu.
Čudovit izgled, okus, postopek priprave 🙂 same pohvale za recept – uspela mi je v prvo. Prava paša za oči, naš 2 leti star otroček je bil navdušen 😉
Katja,
naju veseli, da je navdušila tako tebe kot malčka 🙂
Pozdravljeni,
to tortico sem že pekla večkrat in nas je najbolj navdušila. Sedaj bi morala torto okrasiti s smetano, da lahko na njo položim hostijo in me zanima ali bi bilo vse vredu, če bi na vrh dala še biskvit ali bi bilo boljše s smetano? Imate izkušnje, če bi se jedilna hostija mogoče boljše prijela na tortico planica?
Tortica,
na vrh lahko postaviš še en biskvit, nato pa vse obmažeš s smetano.
Živjo. Tale je res dobra. In tudi after eight. Ali bi namesto malin lahko uporabila ananas? Ali bi se mi kaj sesirilo.. Ne najdem nobenega recepta samo z ananasom (brez kokosa)
Tina,
misliva, da zaradi konsistence kreme ananas ne bi bila prava izbira.
Zdravo , zelo dobra tortica že vdrugic sem jo naredila,,imela sm pa tudi v mislih da bi zamenjala z borovnicami, kot je že v komentarju omenila Alenka, mogoče naslednjič, sem pa dala tudi Manner belo čokolado in je bila odlicna, še jo bom delala, sm pa naredila že bananino z Nutello, Oreo, jagodno Milko, Nutelina rolada,Jaffa, sadne vanili rezine pa še kaj bi se našlo hvala za odlične recepte Midva kuhava
Nadja,
ja, borovnice so tudi super.
Vesela sva, da tako rada ustvarjaš z najinimi recepti, prav polepša nama dan 🙂
Zdravo.
Ali na malinov žele lahko postavim hostijo?
Zdravo, ne. Lp, Midva
Zdravo, ali bi šlo med obe kremi postaviti še en tak biskvit kot je spodaj? Torej, da si sledijo plasti: biskvit, malinova krema, biskvit, čokoladna krema in na vrhu malinov žele?
Seveda, brez problema:)
Mene sam zanima, če bi delala iz dveh plasti biskvita v enaki velikosti pekača, a naredim isto količino kreme ali moram narediti več? In ali se smetana prime na žele, da potem napišem nanjo in mal okrasimo s kupčki smetane in malinami?
Že vnaprej hvala za odgovor.
Lp
Lahko isto😉 In smetana se bo prijela na želatino:)