Limonova torta z malinami
In s kančkom rožmarina
Za nami je dolgo in vroče poletje, ki nam je dneve pridno polnilo z obilico sončnih žarkov. V zahvalo si zasluži osvežilni poljub v obliki živahne limonove torte z malinovim želejem in rožmarinovim biskvitom.
Limona in rožmarin sta kot rit in srajca v mnogih mediteranskih jedeh, kar pa ne pomeni, da se njuno prijateljstvo konča pri sladicah. Aroma rožmarina v biskvitu je idealna podlaga za drzno svežino limonove kreme. Kljub temu pa ga dvomljivci lahko brez težav izpustijo iz recepta.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Biskvit z rožmarinom:
1 jajce
70 g bele pšenične moke
60 g belega sladkorja
40 g mleka
4 žlice oljčnega olja
¼ žličke pecilnega praška
lupinica pol limone
1 vejica svežega rožmarina
Krema:
540 g (3 lončki) čvrstega navadnega jogurta
250 ml sladke smetane
lupinica 1,5 limone
sok 2 limon
20 g limonovega sladkorja
4 žlice sladkorja v prahu
9 listov želatine
Malinova plast:
200 g zamrznjenih malin
2 lista želatine
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit:
- Rožmarin oskubimo in iglice na drobno nasekljamo.
- Jajce in sladkor penasto stepemo, kar traja približno 5 minut.
- Dodamo olje, mleko in limonovo lupinico ter premešamo.
- Moko in pecilni prašek zmešamo in primešamo k masi.
- Na koncu v zmes dodamo še nasekljan rožmarin.
- Biskvit vlijemo v pekač, čigar dno prekrijemo s papirjem za peko.
- Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C – pečemo ga 10-15 minut.
- Pečenost biskvita preverimo z zobotrebcem – po vbodu v biskvit mora ostati suh.
- Ohlajen biskvit postavimo na kartonasto podlago za torte, okoli njega pa zategnemo tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo, ki bo poskrbela za lep rob.
Krema:
- Jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu, limonovim sladkorjem in limonovo lupinico.
- Sladko smetano stepemo.
- Limonov sok zlijemo v kozico in jo pristavimo nad srednji ogenj.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z limonovim sokom.
- Ko se želatina povsem raztopi, vsebino kozice zlijemo k jogurtovi masi in jo električno premešamo.
- Na koncu s spatulo v kremo vmešamo še stepeno smetano.
- Kremo zlijemo na biskvit, nato pa nadebudno tortico postavimo v hladilnik, da se krema učvrsti.
Malinova plast:
- Zamrznjene maline stresemo v kozico, jih zasujemo s sladkorjem v prahu in jih pristavimo nad srednji ogenj.
- Ko se maline zmehčajo, jih spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Lista želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojita. Ožamemo ju in zalučamo v kozico z malinovo osnovo.
- Osnovo premešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se njena vsebina ohladi do sobne temperature.
- Malinovo osnovo zlijemo na čvrsto kremo, torto pa nato postavimo nazaj v hladilnik – tam naj nas pridno čaka vsaj 6 ur, še raje pa kar celo noč.
- Torto poljubno okrancljamo, na primer z malinami, robidami in rožmarinom.