Ledena čokoladna torta
Frišna kraljica
Ne, ta torta ni zamrznjena – ime je dobila po ledeni čokoladi, ki je s svojim osvežilnim mentolovim okusom dobro znana tako v tablični kot v kockasti obliki.
V torti se pod plastjo kreme iz ledene čokolade nahaja legendarni hershey’s biskvit, znan po sočnosti in temni barvi, nad njo pa ždi plast kreme z belo čokolado.
Povsem na vrhu se bohoti kakavov prazničen motiv, enostavno nakracan z uporabo poljubnih okraskov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Hershey’s biskvit:
200 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
120 g moke
35 g Dr. Oetker kakava za kolače
1 jajce
120 ml mleka
60 ml olja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
110 ml vrele vode
5 g Dr. Oetker pecilnega praška
5 g Dr. Oetker sode bikarbone
ščepec soli
Ledena krema:
700 ml sladke smetane za stepanje
300 g ledene čokolade ali ledenih kock (bomboniera)
4 listi Dr. Oetker želatine
Bela krema:
200 ml smetane za stepanje
80 g bele čokolade
1 list Dr. Oetker želatine
Na vrhu:
Dr. Oetker kakav za kolače
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Hershey’s Biskvit:
- Recept za ta klasični biskvit ne potrebuje sprememb in se ponaša z globoko črno barvo ter bogatim in sočnim okusom.
- V eni posodi zmešaj 200 g sladkorja, vrečko vanilin sladkorja, 120 g moke, 35 g kakava, 5 g pecilnega praška, 5 g sode bikarbone in ščepec soli.
- V drugi posodi zmiksaj eno jajce, 120 ml mleka, 60 ml olja in žličko vanilijeve arome.
- Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, da dobiš homogeno zmes.
- Zavri vodo in jo primešaj k masi.
- Na pod pekača položi papir za peko, vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 ºC.
- Po približno 45-50 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca.
- Po peki naj se biskvit ohladi.
- Biskvit postavi na tortno podlago, okoli njega pa zategni nastavljiv obroč za torte.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
Ledena krema:
- V kozico vlij 200 ml sladke smetane in nalomi 300 g ledene čokolade.
- Kozico pristavi nad ogenj in mešaj, da se čokolada stopi.
- V hladni vodi namoči 4 liste želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico, nato mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavi in jo pusti, da se čokoladna zmes malce ohladi.
- Preostalih 500 ml sladke smetane stepi, nato k njej s spatulo primešaj čokoladno zmes.
- Kremo stresi na biskvit ter jo poravnaj in pogladi.
- Model s torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Bela krema:
- V kozico vlij 100 ml sladke smetane in nalomi 80 g bele čokolade.
- Kozico pristavi nad ogenj in mešaj, da se čokolada stopi.
- V hladni vodi namoči list želatine in počakaj, da se napoji.
- Ožemi ga in vrzi v kozico, nato mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavi in jo pusti, da se čokoladna zmes malce ohladi.
- Preostalih 100 ml sladke smetane stepi, nato k njej s spatulo primešaj čokoladno zmes.
- Kremo stresi v tortni model ter jo poravnaj in pogladi.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Okrasitev:
- S torte odstrani obroč in acetatno folijo, nato po vrhu previdno razporedi različne modelčke, okraske ali šablone s prazničnimi motivi.
- Po vrhu torte z majhnim finim cedilom enakomerno potresi kakav.
- Modelčke previdno odstrani.