Kvašen cmok (germknödel) z Nutello
Sladek cmok za lahko noč.
Najino najljubše decembrsko razvedrilo je skakljanje od stojnice do stojnice po različnih božičnih sejmih. Lani sva na tak način obiskala prelesten Zagreb, kjer sva se med kulinaričnim šviganjem med stojnicami spotaknila ob nekaj prav posebnega.
Ni govora o čokoladnem burgerju ali kuhanem šnopčku, temveč o kvašenem cmoku avstrijskega porekla, ki leži v bazenu vanilijeve omake, za razliko od originala pa v sebi skriva žepek Nutelle.
Ker sva naredila začetniško napako in si kupila le enega, sva uprizorila pravo bitko za sleherni grižljaj.
Ta frdamani cmok nama tudi doma nikakor ni dal miru, zato sva se ga spravila skuhati na lastno kuhalnico. Na žalost vseh, ki smo si v začetku leta zabičali zmanjšati obseg pasu, je tale cmoček že peklensko dober. Puhasto, krofu podobno kvašeno testo je kot nalašč za kombinacijo topljene Nutelle in vroče vanilijeve omake. Mak na vrhu pa je le simpatična pika na i.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Testo:
500 g pšenične bele moke
1 vrečka suhega kvasa
250 ml mleka
80 g masla
50 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 rumenjak
1 jajce
lupinica pol limone
Omaka:
500 ml mleka
6 rumenjakov
2 stroka vanilije
6 žlic sladkorja
2 žlici jedilnega škroba (Gustina)
Dodatno:
Nutella
mleti mak
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Vanilijeva omaka:
- V kozico zlijemo mleko in vanj nastrgamo semena iz stroka vanilije, dodamo pa tudi sam strok.
- Kozico pristavimo na ogenj in mleko zavremo, nato pa jo odstavimoin odstranimo vanilijev strok.
- V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Rumenjakovo zmes med stalnim mešanjem z metlico primešamo k mleku.
- Kozico vrnemo nad srednji ogenj.
- Jedilni škrob zmešamo s tremi žlicami mrzlega mleka in ga nato z metlico vmešamo v vanilijevo zmes.
- Mešamo, dokler se vanilijeva omaka ne zgosti.
- Če nam je omaka pregosta, jo lahko razredčimo z malo mleka. Bolj ko bo hladna, bo namreč bolj gosta.
Testo:
- Mleko segrejemo do mlačnega, nato vanj stresemo sladkor in suhi kvas.
- Ta kvasni nastavek pustimo pri miru, da malce popeni.
- V večjo skledo damo moko, vanilin sladkor, limonino lupinico, stopljeno maslo ter celo jajce in rumenjak.
- Dodamo kvasni nastavek.
- Vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati, da se masa podvoji – približno 40 minut.
Priprava cmokov:
- Nutello za 30 minut postavimo v zamrzovalnik, da iz nje lažje oblikujemo kepice, okoli katerih bomo zavili testo.
- Od testa odščipnemo kos, težek 70 g. Sploščimo ga v roki, na sredino postavimo Nutello, nato pa ga oblikujemo v cmok.
- Polnjene cmoke razporedimo po prtu in jih pustimo vzhajati 20 minut.
Kuhanje v pari:
- Za kuhanje v pari potrebujemo ustrezno opremo. Dovolj bo že lonec, v katerega postavimo luknjičast nastavek za parjenje. Paziti moramo, da v lonec vlijemo toliko vode, da ne pride čez te luknjice, nato pa jo zavremo.
- Na dno nastavka za parjenje pa položimo kos papirja za peko, nanj pa zrvnemo cmok ali dva.
- V pokriti posodi naj se cmok kuha 10 minut.
Parjen tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Tole je pa odlično! Ravno pojedli. Nisem tehtala, kuhala dalj časa….rezultat, 5 cmokov, velikosti globokega krožnika 😂 bo naslednjič več manjših…
Tina,
naju veseli, da so vam teknili!
LP, Midva
Po vajinih izkušnjah kako veliki so 70g cmoki? Za koliko ljudi je recept? Glede na 1/2 moke predvidevam, da nastane kar nekaj cmokov…
Hvala za vajin odgovor.
Lp, Martin
Martin,
približno 10-12 cmokov pride iz te mase, ki pa so veliki kot krof.
Zanima me ali lahko cmoke skuham v vodi, ker nimam posode za kuhanje na pari 🙂
Ana,
nisva še poskusila, a dvomiva, da bo enako.
Lahko se da navadno kovinsko cedilo nad vroco paro in pokrijete s pokrovko. Tako jaz delam.
Mene pa zanima kolik dolgo kuham cmoke v parni pečici?
Hvala
Nina
Nina,
v parni pečici se prav tako kuhajo 10 minut, mogoče minutko manj.
Lahko suhi kvas nadomestim z svezim? 🙂
Anja,
lahko – z 20 g svežega namesto 1 vrečke suhega.
Lahko suhi kvas nadomestim z svezim?
Anja,
seveda lahko. Uporabi 20 g svežega namesto 1 vrečke suhega.