Krompirjevi ražnjiči s slanino
Dober ražnjič ima debel krompir
Klasični ražnjiči so stari znanci žarov vseh velikosti in oblik, le redko pa na rešetke zaidejo omamni ražnjiči iz krompirja in slanine, kar je velika krivica.
Napičen krompirček po okusu spominja na takega iz žerjavice, skupaj s slanino pa tvori odlično prilogo ali priročen prigrizek. Na ražnjič nanizani krompirčki so kot nalašč za namakanje, zato si zraven pripravimo svežo česnovo omako.
Simpatične ražnjiče lahko tudi hitro preobrazimo v veganske, če namesto slanine uporabimo bučko. Lahko jih pripravimo tudi dan vnaprej, nato pa le še popečemo na žaru.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Ražnjiči:
majhen mlad krompir
slanina (ali bučka)
Česnova omaka:
180 g kisle smetane
2 stroka česna
1 ščepec peteršilja
sol
Postopek
Ražnjiči:
- Mlad krompirček dobro očistimo in ga ne lupimo. Vržemo ga v slan krop, kjer ga skuhamo skoraj do konca. Krompir ohladimo.
- Slanino narežemo na kvadrate, debele približno 0,5 cm.
- V kolikor želimo pripraviti vegansko različico, namesto slanine uporabimo kolute bučk, ki jih posolimo.
- Na lesene špile (paličke za ražnjiče) izmenjujoče napičimo krompirčke in slanino (ali bučko).
- Dobljene krompirjeve ražnjiče vržemo na žar s srednjo direktno vročino in jih med rednim obračanjem pečemo 10 minut. Posolimo jih.
Omaka:
Za omako skupaj zmešamo kislo smetano, ščepec soli in na drobno nasekljana peteršilj in česen. Do postrežbe naj omaka počaka na hladnem.
Priročnost ražnjičev zna biti dvorezen meč, saj nam jih lahko proti koncu peke lačni nepridipravi hitro izmaknejo z žara. Nič čudnega, ko pa omamno dišijo daleč naokoli.
Krompirjev tek!