Klasična skutina torta s sadjem
Klasika ne razočara
Sočen biskvit, božanska skutina krema in kup sadja – s tem se ponaša tale klasična tortica, ki bo šla v teh vročih dneh zagotovo v veliko slast!
Ni čeljusti, ki ne bi padla dol, ko se na pikniku pojavi taka pisana lepotica.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Vanilijev biskvit:
5 jajc
230 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
250 g moke
100 ml mleka
100 ml olja
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Krema:
500 g pasirane skute
200 g grškega jogurta
300 ml sladke smetane za stepanje
6 listov Dr. Oetker želatine
4-5 žlic Dr. Oetker sladkega prahu
lupinica 1 limone
300 g poljubnega sadja (midva sva uporabila mešani kompot)
marelična marmelada
Ostalo:
sveže sadje
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico razkuri na 180 °C.
- Vseh 5 jajc ubij in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjakom dodaj 230 g sladkorja in 2 vrečki vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom jih penasto stepi.
- Beljake električno premlati v čvrst sneg.
- K rumenjakom primešaj 100 ml mleka, 100 ml olja in 1 žličko vanilijeve arome.
- V drugi posodi zmešaj 250 g moke in 1 vrečko pecilnega praška, nato suho zmes presej k mokrim sestavinam. Premešaj.
- V maso na koncu s spatulo vmešaj še sneg iz beljakov.
- V okrogel pekač s snemljivim obodom vpni papir za peko, nato vanj vlij biskvitno maso.
- Biskvit peci 30-40 minut.
- Da je biskvit res pečen, se prepričaj z zobotrebcem – ta mora ostati po vbodu suh.
- Biskvit ohladi, nato pa z dvema natančnima rezoma nareži na tri enako debele oblate.
Krema:
- V posodi zmešaj 500 g pasirane skute, 200 g grškega jogurta, lupinico ene limone in 4-5 žlic sladkega prahu.
- V hladni vodi namoči 6 listov želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico, kjer jih segrevaš, da se povsem stopijo.
- Želatino električno primešaj k skutini zmesi.
- Stepi 300 ml sladke smetane in jo s spatulo vmešaj v kremo.
- 300 g sadja iz kompota dobro odcedi (tekočino prihrani) in ga primešaj h kremi.
Tortogradnja:
- Na tortno podlago postavi prvi oblat, okoli njega pa zategni nastavljiv obroč za torte.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Biskvit dobro namoči s sokom od kompota, po njem pa na tanko razmaži marelično marmelado.
- Na sredino oblata stresi polovico kreme ter jo poravnaj in pogladi.
- Na kremo postavi drug oblat, ki ga namočiš in premažeš z marmelado.
- Po njem razporedi preostalo kremo, na vrh pa povezni zadnji oblat, ki ga namočiš s sokom.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Postrežba:
- Pred postrežbo po vrhu torte razporedi narezano poljubno sveže sadje.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.