Jogurtova torta s pomarančo
Pregreha, ki to ni.
Kaj storiti v hudih trenutkih, ko se ti zalušta dobre torte, a dobro veš, da se za vogalom že reži kruta slaba vest? Le kaj, pripravi si lahko, a odlično jogurtovo torto s pomarančo, za katero ne potrebuješ pečice ali celega popoldneva.
Ker ta sončna tortica ne vsebuje dodanega sladkorja, levji delež kreme pa tvori navadni jogurt, vsebuje ta torta veliko manj kalorij kot običajne torte!
Kljub vitkosti pa ta jogurtova torta nikakor ne štedi pri okusu, ki je osvežilen in prijetno pomarančen 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Piškotno dno:
150 g piškotov brez dodanega sladkorja Misura
70 g masla Bio Zone
Pomaranče:
5 pomaranč Bio Zone (za 250 ml soka)
Jogurtova krema:
4 lončki čvrstega navadnega jogurta Bio Zone (po 200 g)
250 ml smetane za stepanje
5 žlic eritritola (ali 5 žlic sladkorja v prahu)
lupinica 1 limone Bio Zone
5 žlic sveže iztisnjenega soka pomaranč Bio Zone
9 listov želatine
Pomarančni žele:
preostal sveže iztisnjen sok pomaranč Bio Zone
3 listi želatine
1 žlica eritritola
lupinica 1/2 pomaranče Bio Zone
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 22 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Piškotno dno:
- Piškote zmelji in jih zmešaj s stopljenim maslom.
- Tortni obroč postavi na tortno podlago, nato pa ob dno pritisni in poravnaj piškotno zmes.
Pomaranče:
- Pomaranče razpolovi in jih ožemi. Skupaj moraš dobiti 250 ml soka.
Jogurtova krema:
- Smetano stepi.
- V drugi posodi zmešaj jogurt, eritritol in nastrgano lupinico limone.
- V kozico zlij 5 žlic pomarančnega soka in jo pristavi nad ogenj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Segrevaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Z električnim mešalnikom primešaj želatino v jogurtovo zmes.
- Povsem na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo zlij čez tortno dno, nastajajočo tortico pa postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Pomarančni žele:
- V kozico zlij preostal pomarančni sok in dodaj eritritol ter pomarančno lupinico. Pristavi jo nad ogenj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Sok segrevaj nad srednjim ognjem, da se želatina popolnoma raztopi.
- Kozico odstavi, pomarančno zmes pa ohladi do mlačnega.
- Zlij jo v tortni obroč na vrh strjene kreme.
- Torto postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Če vidiš slabo vest, jo pozdravi in povabi na kos te navihano lahke torte 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena,
zanima me kako bi se piškotna podlaga obnesla, če torto naredim npr. danes zvečer in jo pojemo šele v nedeljo? Bi postala razmočena ali bi obdržala krhkost?
Hvala za odgovor!
Lucija, če uporabiš polnozrnate piškote, kot so ti Misura ali Gran Cereale, bo piškotno dno hrustljavo, dokler torte ne zmanjka 😉
LP, Midva
Pozdravljeni mene pa zanima ali bi lahko npr.namesto želeja dala se eno plast biskvita.. Kajti bi rada nadstropno torto
Tanja,
ker gre za jogurtovo torto, ne priporočava biskvita ali nadstropne torte. Jogurtova plast ne prenaša dobro prevelike teže.
LP, Midva
Pozdravljeni,
mene pa zanima, če se lahko namesto eritritola uporabi rjavi sladkor.
Lp
Nataša,
seveda lahko – uporabi malce manj sladkorja, kot bi eritritola.
LP, Midva
Zanima me ali lahko želatino v lističih nadomestim z želatino fix? In še eritrol bi zamenjala s sladkorjem, količinsko pa ne vem kako. Kaj pa če namesto pomaranč kupim pomarančni sok, glede na to, da ni sezona pomaranč
Anja,
Želatina fix se drugače obnaša kot želatina, zato je tu ne priporočava.
Glede eritritola – sladkor je za isto težo bolj sladek, zato pomnoži količino s faktorjem 0,8 – v vsakem primeru pa maso poskusi in dosladkaj po potrebi.
Ja, kupljen 100 % pomarančni sok iz hladilnika bo tudi ok.
Pozdravljena.
Zanima me koliko gost naj bi bil pomarančni žele, preden gre na torto? Ali je ok, da je tekoče?
Lp
Katja,
žele mora biti tekoč, da ga lepo zliješ na torto.
Zdravo. Če uporabim Mascarpone ali sir Philadelphia bi šlo? Jogurta žal ne jem. Še eno vprašanje – bi bilo ok, če bi želatino dala vmes med kremo? Ker bi tortico premazala z belim ganache-jem in se bojim da bi mi popokal, če bi bila želatina na vrhu.
Hvala za odgovore😁
Tjaša,
lahko uporabiš poljubni kremni sir v kremi. Plast želeja pa lahko vtakneš med biskvit in kremo, bo čisto ok 🙂
živjo, mene pa zanima, če bi namesto piškotnega dna spekla navaden biskvit, a bi šlo? Hvala
Seveda, brez problema!