Jabolčno-vanilijeva torta s cimetom in karamelo
Brž po darila, le še 9 dni imaš!
Manj znano in precej žalostno je dejstvo, da naš predragi Božiček praktično ne pozna jeseni. Okroglemu dobrodušnežu so dobrote, kot so kostanj, jabolka in gobice, španska vas.
Izkaži se in letos ti pusti Božičku darilo pod drevescem – izropaj špajzo in mu pripravi bogato jabolčno-vanilijevo torto s cimetom in karamelo.
Cimetov biskvit je puhast zaradi:
270 g moke
200 g sladkorja
4 jajc
1 žlice cimeta
1 pecilnega praška
1 dl olja
1,5 dl mleka
1 stroka vanilije
Zlata karamela navdušuje z/s:
200 g sladkorja
200 ml sladke smetane
20 g masla
ščepcem soli (po želji)
V plasti iz jabolčne čežane je moč najti:
5 večjih jabolk
3 liste želatine
1 žličko cimeta
sladkor
Privlačna vanilijeva krema ti ponuja:
80 g sladkorja
3 dl sladke smetane
4 rumenjake
2,5 dl mleka
1 strok vanilije
6 lističev želatine
Torta s pridihom jeseni bo prekrita še z 2,5 dl sladke smetane in karamelo iz 100 g sladkorja, 3 žlic vode in 1,5 dl sladke smetane.
[adinserter block=”2″]
Midva sva sestavine nakupčkala v torto s premerom 24 cm, vendar je postala pravi nebotičnik. Priporočava uporabo pekača s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit
Začni na začetku – jajca in sladkor penasto vmešaj, vlij olje in mleko, dodaj semena iz vanilijevega stroka ter na koncu vmešaj še zmes moke, cimeta in pecilnega praška.
Iz dobljene mase moraš speči tri enake biskvite. Vsako tretjino mase vlij v pekač, katerega dno prijazno prekriva papir za peko, in jo pošlji na 8-10 minutno urjenje v pečico, razbeljeno na 180 stopinj.
Karamela
Sladko karamelo narediš tako, da v svetli posodi na srednjem do visokem ognju najprej popražiš 200 g sladkorja. Ko se ta stopi in pridobi temno zlato barvo, prilij 2 dl sladke smetane. Izgledalo bo nadvse dramatično, ko bo smetana špricala vsepopvprek, ampak se ne vdaj in pridno mešaj.
[adinserter block=”2″]
Tvoja vztrajnost bo poplačana z nežno zlato karamelo, v kateri raztopiš še 20 g masla. Karamelo odstavi in ko se malce ohladi, lahko po želji vanjo frcneš tudi ščepec soli.
Prvo plast biskvita položi v obod za torte, obdan z acetatno folijo ali s papirjem za peko, Namoči ga z 8 žlicami mleka in premaži s polovico karamele.
Jabolčna čežana
Na dan privleči sočno ozimnico – jabolka. Olupi jih in jim odstrani sredico, nato pa jih spretno nareži na kocke. Skupaj s poljubno količino sladkorja (midva sva ga uporabila dve žlici) jih kuhaj in tenstaj, dokler se ne zmehčajo.
3 lističe želatine namoči in raztopi nad nizkim ognjem. Jabolka spasiraj, dodaj žličko cimeta in primešaj želatino.
Polovico dobljene jabolčne čežane premaži čez plast karamele, nato pa nastajajočo torto postavi na hladno, da se učvrsti.
Vanilijeva krema
Pripravo nežne vanilijeve kreme prični z mlatenjem 4 rumenjakov in 80 g sladkorja, dokler skupaj ne postaneta ena puhasta zmes.
Strok vanilije razpolovi, ji izpraskaj semena in oboje vrzi v 250 ml mleka. Zavri ga, nato pa ogenj zmanjšaj na srednje-nizkega in kuhaj še nekaj minut. Ob neprestanem mešanju nato v vanilijevo mleko vlivaj rumenjakovo kremo. Na nizkem ognju mešaj, da se malce zgosti.
[adinserter block=”3″]
6 listov želatine namoči in ožemi ter vrzi v vročo kremo, nato pa mešaj, da se raztopi. Ko se vanilijeva krema shladi, ji primešaj stepeno smetano, divje premlateno iz 3 dl sladke smetane.
Pol nežne vanilijeve kreme prelij čez jabolčno plast in jo pokrij z drugim biskvitom. Tega zopet namoči z 8 žlicami mleka in premaži s karamelo, na katero čmokneš plast jabolčne čežane. Ko se ta v hladilniku dovolj učvrsti, jo prekrij še z drugo polovico vanilijeve kreme, postopek pa zaključi z zadnjim biskvitom.
Okrasitev
Vse to mazanje, mešanje, prelivanje in namakanje je pripeljalo do torte. Ubožica je povsem gola, zato hitro stepi 2,5 dl sladke smetane in torto obleči v njo.
Sama smetana pa je precej suhoparna, kar lahko popraviš z dobršno mero redke karamele.
Segrevaj 100 g sladkorja in tri žlice vode, dokler ne dobiš zlate karamele, v katero vliješ 1,5 dl sladke smetane. Ko je karamela homogena, jo ohladi in ji po želji primešaj majhen ščepec soli.
Čez smetanasto torto zlij karamelo, na vrh pa postavi tri vesela jabolka.
Tako, jesensko presenečenje za Božička je končano!
Torto postavi pod drevesce in se skrij za kavč. Med čakanjem na kosmatega moža pa te preprosto zmanjka.
Zbudi te navdušeno hohotanje in glasno čmokanje. Hitro pokukaj iz svojega skrivališča in priča boš neverjetnemu prizoru. Božiček je je ujel v sladko past. Le poglej ta izraz čiste blaženosti.
Živjo, tale torta se mi ful dopade. Vendar pa me zanima ali bi lahko plasti biskvita spekla naenkrat in potem razrezala? Bi bila kakšna razlika kot če spečem vsako plast posebej? Že vnaprej hvala za odgovor. Lp 🙂
Zdravo, Ines!
Lahko spečeš biskvit tudi na enkrat, vendar pazi, saj se čas peke podaljša. Najbolje bo, da z zobotrepcem preveriš kdaj bo biskvit dovolj pečen.Lp, Midva
Zdravo. Naredila tole torto za očeta,ki ima rad jabolka in vanilij kremo. V testo sem še dodala orehe,namesto 80g moke. Biskvit je top. V pekaču 26cm pride ravno za dva lepa diska. Čežane po vajini količini pride za 1cm v višino,samo za 1 plast,kreme pa za 2cm. Tako da imam ravno pravo razmerje kreme in biskvita, torta je visoka 6 cm. Kakšna pa bo,ko se vse prepoji,pa še sporočim. Lp
Moja nova najljubša torta. Top kombinacija!
Zdravo. Lahko namesto želatine dam agar agar ali mogoče gustin? Hvala. Lp
Živijo, Liza,
lahko uporabiš agar agar.
Zivjo
Zanima me ali se strok vanilije razkuha in ali ga je potrebno vzeti ven iz mleka?
Hvala za odgovor
Zdravo Maruša!
Strok je potrebno vzeti ven iz mleka.
Lp, Midva:)
Zivijo, mene pa zanima, ce se tista preostala polovica jabolcne cezane in vanilijeve kreme ne strdi zaradi zelatine medtem ko cakas, da se prva plast nekoliko ucvrsti v hladilniku? Hvala za odgovor. Lp 😉
Zdravo Mateja!
Ne, samo naj počaka na sobni temperaturi.
Lp, Midva
Zivjo.Ali se to da narediti s kaksno drugo smetano?Imamo alergika na mlecne beljakovine,pa bavadna smetana ne pride v postev.
Zdravo Andeja!
Seveda, lahko uporabiš katerokoli rastlinsko smetano.
Lp, Midva:)
Odlična torta, sem jo že enkrat spekla in požela slavo 🙂 zdaj bi pa delala drugič, ampak me zanima, če je opcija menjave hrušk namesto jabolk?
Torta se hladi v hladilniku – pokušina bo danes. Biskvit se je krasno spekel, karamela in čežana tudi uspeli. Vse lepo in prav – edino – bila sem izredno razočarana, ko se mi je vanilijeva krema sesirila in sem vsebino vrečice (drage) burbonske vanilije lahko zlila samo stran. Vsaj meni se zdi to pomanjkljivost tega recepta – manjka natančnejši opis kako narediti vanilijevo kremo na način, da uspe! Jaz sem jo vlila že v zgolj toplo mleko, dala na nizek ogenj in se je zelo hitro sesirila. Brez zamere – sem delala že kar nekaj tortico po vajinih receptih in so vedno uspele sicer.
Magi,
Škoda, da si morala kremo zavreči. Glede na to, da so se rumenjaki sesirili, je bila temperatura mleka previsoka. Rumenjaki namreč koagulirajo pri 65-70 ºC.
Bova v receptu dodatno navedla opozorilo za temperaturo mleka.
LP,
Midva
Pozdravljena Vidva!
Ko je čežana kuhana me zanima približno koliko mililitrov je pride? Imam ze narejeno babičino čezano pa ne vem koliko jabolk je uporabila. Hvala Lepa za hiter odgovor.
Doris, pride je približno 400 ml. Pa veselo peko! 🙂
Pozdravljeni.
Imam vprasanje. Kako polijem karamelo po smetani na koncu ko okrasim? Se bojim da bi mi smetana dol zlezla pod tezo in vrocino karamele. Lahko kar vroco gor polijem?
Hvala za odgovor.
Živijo,
karamela se mora shladiti, preden jo preliješ čez smetano.
LP, Midva 🙂
Fino bi bilo, če bi zraven še pisalo kako dolgo se kuha npr.karamela,preden dodaš smetano in še potem,a takoh odstaviš,ali še kuhaš, pa recimo čežano prbl.kako dolgo,pa kremo…da imaš vsaj približno predstavo.
Drugače pa zelo dobra 🙂
Pozdravljeni, zanima me ali je kako mogoče rešiti kremo ki je postala pretekoča? Hvala vnaprej za vaš odgovor.
Sonja,
kremo lahko zgostiš tako, da jo segreješ in vanjo vmešaš kako žličko ali dve gustina.
Zdravo. Lahko namesto želatine dam agar agar ali mogoče gustin? Hvala.
Liza,
uporabiš lahko agar agar.