Humus z bučo
Bumus
Še pomniš, ko ti je nekdo prvič predstavil humus, tebi pa je po glavi šibalo le vprašanje, zakaj bi kdo jedel zemljo? V tem času je humus kot bližnjevzhodna pomaka na osnovi čičerike in tahinija postal dobro znana jed.
Humus je izvrstna pomaka, ki se odlično ujame z grisini, krekerji in podobno hrustljavo kruhasto zalego, prav zaživi pa s svežim korenjem in zeleno. Midva sva ga obarvala povsem jesensko in sva vanj stlačila še sladkasto hokaido bučo, za piko na i pa ga okrancljala še z bučnim oljem in bučnimi semeni.
Če iščeš slasten in od čipsa prijaznejši prigrizek za druženje pred TV-jem, ne rabiš kopati globlje od humusa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Humus:
500 g očiščene hokaido buče
1 konzerva čičerike
2 žlici tahini
1 limona
pol žličke Kotányi sladke paprike
poper
sol
Za povrh:
bučno olje
bučnice
Postopek
- Bučo olupi in jo nareži na kocke. Odtehtaj 500 g kock.
- Bučne kose posoli in popopraj, nato jih za 20-30 minut skrij v pečico, segreto na 200 ºC, da se zmehčajo.
- Buča naj se ohladi, nakar jo stlačiš v blender ali sekljalnik.
- Dodaj čičeriko, tahini, sok limone in sladko papriko.
- Vse skupaj fino zmelji v gosto pasto.
- Dobljeni humus razporedi po luštnem krožniku, po njem pa pošpricaj bučno olje in potresi bučna semena.
- Ob humusu postrezi vsevrstne hrustljavosti.