Gyros solata
Yamas!
Preden se s solzico v očeh posloviš od poletja, si privošči še imenitno lahko gyros solato sočnim in mehkim piščancem ter osvežilno tzatziki omako.
Da res zadaneš žebljico na grško glavico, pa poskrbijo začimbni mojstri Kotányi, ki v liniji “Secrets of” ponujajo dovršeno začimbno mešanico za gyros iz Grčije.
Gyros:
500 g piščančjih prsi
1 žlica oljčnega olja
limonin sok
170 g grškega jogurta
½ vrečke začibne mešanice Gyros Kotányi
Tzatziki:
1 kumara
1 grški jogurt
1 strok česna
3 žlice oljčnega olja
1 žlica limoninega soka
Solata:
Poljubna zelena solata
češnjev paradižnik
Postopek
Gyros
- Piščančje prsi nareži na enako velike kocke.
- V posodi s pokrovom vkup zmešaj oljčno olje, limonin sok, grški jogurt in, seveda, izjemno začimbno mešanico Kotanyi Gyros.
- Sestavine v posodi zmešaj in vanjo nameči še piščančje kocke. Dobro jih premešaj in postavi v hladilnik, da se marinirajo 1 uro.
- Ko je mariniranja konec, kocke piščanca nabodi na nabodala in jih s papirnato brisačo narahlo obriši. Jogurtova marinada bi se namreč na vroči površini grenko zažgala.
- V srednje razbeljeno ponev vlij malo oljčnega olja in na njem popraži grške ražnjiče. Čas peke je odvisen od velikosti kock, približno 1,5 minute na vsaki izmed štirih strani.
Tzatziki
- V glodanje gyrosa se nikar ne podajaj brez tradicionalne grške omake – tzatzikija. Njegova priprava je preprosta kot pasulj – kumaro olupi in na drobno nastrgaj, nakar jo posoliš in iz nje iztisneš vodo.
- Zmešaj jo z grškim jogurtom, na drobno nasekljanim česnom in oljčnim oljem ter pošpricaj z limoninim sokom.
V skledice natrgaj oprano solato in nareži češnjev paradižnik. Z ražnjičev osmukaj aromatične piščančje kocke, ki jih brž zaliješ s tzatzikijem in dobro premešaš.
Kdor se polnih ust gyrosa smeje, se najslajše smeje!
Grški tek!