Grahova juha z meto in feto
Saj veš, da sta meta in feta in!
Grahova župca ni ravno tujka na domači nedeljski mizi, se pa tokrat na njej znajde v nenavadni družbi. Že po vonju hitro ugotoviš, da je naphana z meto, ki pa se z grahom izvrstno razume. Čisto po grško lahko ob bok meti postavimo še feta sir in dobimo osvežilno, a kremno juho, ki ne štedi z močmi pri napadu brbončic. Popraženi mandljevi lističi na njej pa so tista hrustljava pika na i.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
450 g zamrznjenega graha
2 srednja krompirja
1 čebula
2 stroka česna
1 šopek mete
1 l kokošje ali zelenjavne jušne osnove
50 g fete
30 g mandljevih lističev
2 žlici oljčnega olja
sol
poper
Postopek:
- Čebulo in česen olupimo in ju na drobno sesekljamo.
- Krompirja olupimo in ju narežemo na majhne kocke.
- V pisker vlijemo za dve žlici oljčnega olja in ga segrejemo.
- Dodamo sesekljano čebulo in jo svetlo prepražimo – toliko, da postekleni.
- Dodamo česen in pražimo, dokler ne zadiši.
- V kastrolo dodamo zamrznjen grah in krompirjeve koščke.
- Med mešanjem pražimo tri minute, nato dolijemo 1 l jušne osnove (ali 1 l vode + dve jušni kocki).
- Ko juha zavre, ogenj zmanjšamo in jo pustimo brbotati toliko časa, da se krompir in grah zmehčata – nekje 20 minut.
- Medtem, ko se juha kuha, v ponvici popražimo mandljeve lističe, da zadišijo in porjavijo.
- Juho odstavimo in vanjo osmukamo listke enega šopka mete.
- S paličnim mešalnikom juho res fino spasiramo. V kolikor je pregosta, dodamo malo vode.
- Juho okusimo in jo solimo ter popramo po okusu, po želji pa lahko dodamo tudi še meto – v tem primeru juho zopet spasiramo.
- Grahovo kremno župco postrežemo z nadrobljeno feto, praženimi mandljevimi lističi in listki sveže mete.