Goveji zrezki v čebulni omaki
Do zadnje kapljice pomazani krožniki so zagotovljeni
Navdih za ta recept sva črpala v legendarni čebulni bržoli, ki že z imenom izda, da vsebuje dražji del govedine. V tej različici zasijejo zrezki iz cenejšega stegna, ki po dolgi in počasni kuhi v bogati čebulni omaki postanejo tako okusni in mehki, da jih razneži že štrukelj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Goveji zrezki:
500 g govejih zrezkov iz stegna (5 zrezkov)
3-4 žlice olja
sol
poper
moka
Čebulna omaka:
2-3 večje čebule
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička gorčice
pol žličke timijana
lovorjev list
500 ml goveje jušne osnove
1 šopek svežega peteršilja
Postopek
Goveji zrezki v čebulni omaki:
- Zrezke splaknemo in dobro osušimo.
- Z obeh strani jih posolimo in popopramo.
- Nad visok ogenj pristavimo ponev z višjim robom in v njej segrejemo olje.
- Zrezke z obeh strani pomočimo v moko in jih otresemo, nato položimo v ponev.
- Na hitro jih popečemo (z vsake strani po eno minutko), nato jih prestavimo na krožnik.
Čebulna omaka:
- Ogenj pod ponvijo zmanjšamo, vanjo pa stresemo grobo sesekljano čebulo.
- Dodamo dober ščepec soli, nato čebulo pražimo pri srednjem ognju približno 15 minut, da se zmehča.
- Dodamo paradižnikov koncentrat, gorčico, timijan in lovorjev list.
- Premešamo, nato prilijemo jušno osnovo.
- Ko omaka zavre, vanjo potopimo zrezke.
- Zrezke kuhamo ob rahlem brbotanju, da se povsem zmehčajo – približno eno uro in pol.
- Po kuhi v omako vmešamo še sesekljan peteršilj.