Goveji golaž s krompirjem in korenjem iz ekoloških sestavin
Si, kar ješ. Jej okusno in zdravo 🙂
Če iščeš najboljšo hrano, ki okrepča tako telo kot duha, si na pravem mestu – gre za 3 ure dolgo počasno kuho, med katero se kvalitetno goveje meso iz ekološke reje povsem razneži, skupaj z ekološkim mladim krompirjem in korenjem pa tvori bogat golaž, ki je za vse prste polizat!
Z ministrstva za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano so se na naju obrnili z željo, da svojim sledilcem predstaviva prednosti lokalno pridelane ekološke hrane. Po najino je golaž z EKO govedino in zelenjavo najboljši način za to!
Pod sloganom “EKOLOŠKO + LOKALNO JE IDEALNO” nas želi ministrstvo informirati o tem, da so ekološka živila, nastala na slovenskih tleh, najboljša na več področjih. Za razliko od živil, ki morajo do nas prepotovati pol sveta, sta pri nas pridelana sezonsko sadje in zelenjava optimalno dozorela in vsebujeta hranilne vrednosti, ki ustrezajo letnemu času.
Poleg tega transport uvoženih živil ne onesnažuje okolja, z nakupom lokalnih živil pa podpiramo lokalne proizvajalce, ki se vedno trudijo za nas – tudi v tem težjem obdobju.
Postopki kontrole in certificiranja ter zagotavljanje sledljivosti poskrbijo, da so ekološka živila, semena in krma res pristna in kakovostna.
Pri nakupu velja biti pozoren na spodnji znak na EKO živilih:
Da je tako pridelana hrana bolj zdrava človeku in prijazna okolju, veli že zdrava pamet. A kljub temu je to dejstvo konkretno podprto v mnogih študijah tako na svetovni ravni kot pri nas. Vse po vrsti potrjujejo, da ekološki rastlinski pridelki vsebujejo neprimerno manj pesticidov in težkih kovin, po drugi strani pa je v njih moč najti več vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Poleg omenjenega je pomembno, da čim bolj posegamo po sezonskih pridelkih. Očitna prednost lokalne, sezonske hrane, je v njenem okusu in seveda svežini. Da ne omenjava kopice pesticidov, voskov in konzervansov, ki se trudijo zunajsezonsko hrano obdržati v stanju, primernemu prodaji.
Več koristnih informacij v zvezi z ekološkimi živili in njihovo pridelavo si lahko prebereš tu: KLIK!
Zdaj pa je čas, da zakuhamo ta bogat golaž!
Recept
Sestavine:
1,5 kg EKO govejega plečeta
3 srednje EKO čebule
6 strokov EKO česna
4 veliki EKO korenčki
100 g stebel EKO zelene
600 g EKO mladega krompirja
3 žličke soli
1 žlička popra
1 žlica sladkorja
4 žlice olja
1 žlica EKO masla
500 ml suhega rdečega vina, npr. merlot
2 žlici balzamičnega kisa
2 žlici paradižnikovega koncentrata
3 zvrhane žlice EKO pšenične bele moke
1 žlica sladke paprike v prahu
1 žlica dimljene ali ostre paprike v prahu
3 vejice svežega timijana
1 vejica svežega rožmarina
750 ml goveje jušne osnove
Postopek
Priprava:
- Meso speri in ga s papirnato brisačko dobro osuši.
- Z mesa odreži odvečno maščobo in vezivno tkivo in ga nareži na kocke z robom 3-4 cm.
- Kocke mesa posoli in popopraj.
- Vsako čebulo olupi in jo nareži na osmine.
- Česen olupi in ga nasekljaj.
- Stebla zelene operi in jih na drobno nakockaj.
- Mladi krompir operi in oščetkaj, nato ga z olupkom vred nareži na četrtine. Če ne uporabljaš mladega krompirja, ga prej olupi.
- Korenje olupi in ga nareži na 2-4 cm dolge palice.
Kuha:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Na srednji-visok ogenj pristavi ognjevarno posodo in vanjo vlij 2 žlici olja.
- Ko se posoda segreje, v njej v treh rundah popeci meso, da v loncu ni prevelike gneče.
- Pred vsako rundo (razen prvo) v posodo vlij 1 dodatno žlico olja in jo peci 4 minute, da se meso lepo popeče z vseh strani, nato pa jo stresi v globok krožnik.
- V posodo daj žlico masla in stresi čebulo in zeleno. Med mešanjem ju praži 2 minuti.
- Dodaj česen in praži 1 minuto, da zadiši.
- V pisker zdaj zlij 2 žlici balzamičnega kisa in 2 žlici paradižnikovega koncentrata.
- Kako minuto mešaj, nato v posodo stresi meso in vso njegovo tekočino.
- Dodaj moko, nato pa vse skupaj mešaj 1 minuto.
- V posodo zlij vino in jušno osnovo ter dodaj timijan, rožmarin, sladko in dimljeno papriko ter sladkor.
- Vsebino posode dobro premešaj in počakaj, da zavre, nato nanjo povezni pokrovko in jo postavi v pečico, segreto na 170°C.
- Golaž pusti pri miru 2 uri, da se počasi kuha.
- Dodaj krompir in korenje, pomešaj, nato kuhaj še približno 1 uro, oziroma dokler meso in zelenjava nista mehka, golaž pa zgoščen.
- V kolikor se ti zdi golaž pregost, dodaj malo jušne osnove.
- Soli in popraj po okusu.
Pograbi kajlo kruha in se z žlico v roki zakoplji v krožnik bogatega golaža!