Gibanica rolice
Najbolj gibljivi zaviteži tostran Mure
Ja ja, saj veva – gibanica je gibanica – večplastna mojstrovina, ki te stane časa, znanja in energije. Jo bova pustila povsem pri miru, še prej pa ji bova izmaknila sestavine za nadev. Potrebujeva jih namreč za puhaste rolice iz kvašenega testa.
Gre za nadvse enostavno pecivo, ki navdušuje s sočnostjo, enostavno pripravo in harmonijo gibanične mešanice skute, orehov, maka in jabolk.
Kaj še čakaš – zgibaj se rolat!



Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
520 g bele pšenične moke
200 ml mlačnega mleka
70 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
lupinica pol limone
90 g sladkorja
1 žlička vanilijeve arome
2 jajci
1 ščepec soli
Nadev:
250 g nepasirane skute
150 g sladkorja
100 g grobo sesekljanih orehov
4–5 žlic maka
2 naribani jabolki
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Testo:
- V posodi zmešaj vse sestavine za testo.
- Gneti približno 10 minut, da dobiš gladko in prožno testo. Priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Pokrij posodo in pusti testo vzhajati na toplem do dvojne prostornine – približno 1 uro.
- Priprava nadeva in rolanje:
- Vzhajano testo razvaljaj na pomokani površini v pravokotnik debeline približno 0,5 cm.
- V ločeni posodi zmešaj skuto in sladkor.
- S skutino mešanico premaži celotno površino testa.
- Čez skuto enakomerno potresi naribani jabolki, sesekljane orehe in mak.
- Testo tesno zvij v rulado.
- Rulado nareži na 12 enako debelih rezin (rolic).
- Pripravi dva pravokotna pekača in ju premaži z maslom. V vsak pekač razporedi po 6 rolic.
- Pokrij pekača in pusti rolice ponovno vzhajati 20–30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Zmešaj jajce in mleko ter z mešanico premaži vzhajane rolice.
- Peci v ogreti pečici 35–40 minut.
- Če rolice po vrhu prehitro temnijo, jih pokrij s kosom papirja za peko.
- Pečene rolice vzemi iz pečice in jih pred postrežbo nekoliko ohladi.











