Francoska jabolčna torta
Zanjo se ne rabiš delati Francoza.
Ko pomislimo na francoske sladice, se nam pocedijo sline. Ko pomislimo na pripravo francoskih sladic, se nam naježijo kocine. Francoska kulinarika je zloglasno kompleksna in težavna, kar še posebej velja za sladki del tehtnice. Te mora biti dosti v predpasniku, da se lotiš macaronsov, eclairjev, pa tudi na videz nedolžnih rogljičkov.
Seveda pa obstajajo tudi izjeme in na srečo spada tale prikupna jabolčna torta naravnost mednje.
Je sočna, rahla in aromatična, predvsem pa simpl kot pasulj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Torta:
120 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
120 g masla sobne temperature
130 g rjavega sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
2 jajci
3 žlice ruma
4 manjša jabolka
2 žlici sladkorja
Postrežba:
stepena sladka smetana
Za te količine sestavin potrebuješ pekač s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
- Maslo zasujemo z rjavim in vanilijevim sladkorjem, nato vse skupaj penasto električno stepemo.
- Dodamo jajci in rum ter premešamo.
- V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
- Suhe sestavine primešamo k mokrim.
- Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na 1-2 cm velike koščke, ki jih vmešamo v maso.
- Na dno pekača vpnemo list papirja za peko.
- V pripravljen model vlijemo maso in jo poravnamo.
- Po vrhu mase posujemo 2 žlici sladkorja.
- Torto pečemo 30-40 minut pri 180 ºC.
- Kos torte postrežemo s stepeno smetano ali z vanilijevim sladoledom.