Fižolova enolončnica s papriko in paradižnikom
En pisker, neskončno veselje
Ob teh negativnih temperaturah res paše nekaj konkretnega na žlico. Tale enolončnica zlahka pokaže vse zobe, pa čeprav je povsem vegi, pripravljena pa kot bi trenil.
Bolj ko koplješ po njej, več dobrega najdeš – fižol, paradižnikovi koščki, paprika ter kupček začimb, pobranih z bogatega zeljnika Kotányi. Najbolj drzno piko na i predstavlja dimljena paprika.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
1 čebula
1 korenček
1 steblo zelene
1 paprika
2 stroka česna
400 g paradižnikovih koščkov
2 x 400 g vloženega belega fižola
2 žlici oljčnega olja
1 žlička Kotányi BIO mlete rdeče paprike
0,5 žličke Kotányi dimljene paprike
1 Kotányi lovorjev list
1 žlička Kotányi suhega timijana
500-600 ml zelenjavne jušne osnove
kisla smetana
Kotányi sol v mlinčku
Kotányi BIO mleti poper
Postopek
Priprava:
- Čebulo na drobno nasekljaj in jo na dveh žlicah oljčnega olja praži, da prične ob robovih rjaveti.
- Dodaj na drobno nasekljano zeleno ter na kocke narezan korenček.
- V lonec vrzi tudi en ščepec soli, eno žličko suhega timijana in lovorjev list.
- Praži 5 minut, nato v pisker stresi nasekljana stroka česna in na kocke narezano papriko.
- Praži dodatne 3 minute, nakar v lonec dodaš 1 žličko mlete rdeče paprike in pol žličke dimljene paprike.
- Mešaj in praži kako minuto, a pazi, da se paprika ne prismodi.
- Dodaj paradižnikove koščke, premešaj in kuhaj 5 minut.
- Fižol odcedi in ga stresi v lonec, nato prilij 500 ml jušne osnove.
- Premešaj, zavri in napol pokrij.
- Enolončnica naj brbota 20-25 minut, vmes pa nekajkrat pomešaj.
- Če je enoločnica pregosta, dolij še malo jušne osnove ali vode.
- Soli jo in popraj po okusu, postrezi pa z žlico kisle smetane.
Enolončni tek!