Džem iz ameriških borovnic z limono
Džemejka!
Danes te s trgovskih polic stekleno gleda cel regiment marmelad in džemov različnih barv in okusov, zato ni nenavadno, da se kuhanja lastnega džema ne lotimo tako pogosto, kot so to počele (ali počnejo) naše mame in babice.
To je nadvse smotano, saj je z Dr. Oetker Gelfixom priprava domačega džema mačji kašelj, da ne govoriva o njegovem okusu. Kuha z Gelfixom 4:1 potrebuje tričetrt manj sladkorja kot običajno, zaradi pičle triminutne kuhe pa se obdrži svež okus sadja.
Najboljše pri lastnoročnem džemanju pa je, da lahko v kozarec stlačiš, kar te je volja. Naju je tokrat pičilo, da sva zakuhala džem iz ameriških borovnic v kombinaciji z limono.
Rogljiček, palačinka in kruh so izvrstna podlaga zanj, za “level up” pa ga čmokni na sladoled ali panakoto.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 kg ameriških borovnic
1 vrečka Dr. Oetker Gelfix super plus 4:1
250 g + 2 žlici sladkorja
2 limoni
Postopek
Sterilizacija kozarcev za vlaganje:
- Kozarce za vlaganje umij in osuši, nato pa jih za 20 minut zapri v pečico, segreto na 100 °C.
Džem:
- Kilo ameriških borovnic splakni in jih stresi v velik pisker, tega pa postavi nad visok ogenj.
- V posodici zmešaj Gelfix in 2 žlici sladkorja, nato vse skupaj stresi k borovnicam.
- K borovnicam nastrgaj lupinico obeh limon, nato ju ožemi in prilij še njun sok.
- Segrevaj in mešaj, da borovnice zavrejo in se zmehčajo.
- Borovničevo osnovo poljubno spasiraj s paličnim mešalnikom – midva sva se ustavila nekje na sredi poti.
- Dodaj 250 g sladkorja in dobro premešaj, nato kuhaj džem na srednjem ognju še 3 minute.
- Pomešaj ga, nato pa še vročega natoči v sterilne kozarce, ki jih takoj zapreš s pokrovčkom.
- Kozarce postavi na pult in jih pokrij s kuhinjsko krpo – tako naj počivajo približno en dan.